Πλέοντας στα ακριτικά νησιά

Πλέοντας στα ακριτικά νησιά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σάμο έπεσε το περασμένο Σάββατο η αυλαία της 18ης Αegean Regatta, του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα που διοργανώνεται από τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Επιτροπή Ανοιχτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή οκτώ ελληνικών ιστιοπλοϊκών ομίλων και συντονιστή αυτόν της Χίου. Μάλιστα, ο εορταστικός χαρακτήρας της λήξης του αγώνα ενισχύθηκε με τις γιορτές κρασιού που πραγματοποιούνται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου και η τελετή έναρξης έγινε στη Σκύρο, ενώ όλη τη διαδρομή ακολούθησαν έως το τέλος 48 ιστιοπλοϊκά σκάφη. Η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση ξεκίνησε το 2001 έχοντας δύο βασικούς στόχους: αφενός να δώσει την ευκαιρία στους ιστιοπλόους είτε της πρωτεύουσας είτε των νησιών να γνωρίσουν νησιά και προορισμούς που δύσκολα θα έπαιρναν απόφαση να επισκεφθούν και αφετέρου να τονώσει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες και να τους δώσει μια ευκαιρία να κερδίσουν τους επισκέπτες τους. Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσας, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και το υπουργείο Αιγαίου.

Η προσπάθεια αυτή βρήκε υποστηρικτές και τους βασικούς ναυταθλητικούς ομίλους των ακριτικών νησιών, τον ΑΣΙΑΘ Ρόδου, τον ΛΟΙΑΘ της Λέσβου, τον Ναυτικό Ομιλο Καρλοβασίου, τον Ναυτικό Ομιλο Σάμου και τον Ναυτικό Ομιλο Χίου. Ολοι αυτοί οι φορείς διοργάνωσαν την πρώτη Aegean Regatta και φρόντισαν να τη μετατρέψουν σε θεσμό.

Από το 2001 μέχρι και σήμερα η Aegean Regatta πέρασε από τα νησιά Λέσβο, Χίο, Οινούσσες, Σάμο, Λέρο, Ικαρία, Κω, Σύμη, Ρόδο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ανδρο, Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Τήλο, Σκόπελο, Αμοργό, Κάλυμνο, Νίσυρο, Θάσο, Σύρο και Σκύρο και συνεχίζει να επισκέπτεται νέους προορισμούς. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές των σκαφών αυξάνονται και περισσότεροι από 1.200 ιστιοπλόοι μεταφέρονται από νησί σε νησί και κυρίως σε σημεία που πολλές φορές ήταν ξεχασμένα.

Η Aegean Regatta κατάφερε αυτά τα χρόνια να τονώσει τα ακριτικά νησιά, να φέρει σε επαφή ιστιοπλόους από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά ξένα πληρώματα να γνωρίσουν τον νησιωτικό πολιτισμό. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια μεγάλωσε μία γενιά ιστιοπλόων, η οποία έμαθε ότι μπορεί να ταξιδεύει εύκολα στο Αιγαίο, να έχει ποιοτικούς και αξιόπιστους αγώνες, αλλά πάνω απ’ όλα ανέδειξε την ιστιοπλοΐα όχι μόνον ως μέσο διασκέδασης αλλά και προσφοράς και τρόπου ζωής», λένε οι διοργανωτές.

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, στη λήξη των αγώνων στο Βαθύ της Σάμου, κατά την απονομή των επάθλων, ανακοίνωσε ότι η Aegean Regatta 2019 θα πραγματοποιηθεί στα Ψαρά και στις Οινούσσες με τελικό προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή