Στην Αθήνα ο δισέγγονος του Σίγκμουντ Φρόιντ

Στην Αθήνα ο δισέγγονος του Σίγκμουντ Φρόιντ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), θα βρεθεί ο δισέγγονος του πατέρα της ψυχανάλυσης Joseph Knobel-Freud. Με καταγωγή, από τη μητέρα του, από την οικογένεια του Σίγκμουντ Φρόιντ που μετοίκησε στο Μπουένος Αϊρες και πατέρα επίσης ψυχαναλυτή, ο Joseph Knobel-Freud επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», του Δήμου Αθηναίων, για να μιλήσει για το δύσκολο ζήτημα της εφηβείας. Μαζί του θα συνομιλήσει ο μεταφραστής και κριτικός επιστημονικών βιβλίων Δημήτρης Σωκιαλίδης.

Στην Ελλάδα ήδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη δύο βιβλία του ισπανόφωνου ψυχαναλυτή, και τα δύο αφορούν τη σχέση γονιών και παιδιών. Το πρώτο με τίτλο «Γονείς, μια διαρκή πρόκληση» μελετά τη δυσκολία της γονεϊκότητας και το δεύτερο, που αφορά περισσότερο και το θέμα της παρούσας συζήτησης, λέγεται «Γονείς και έφηβοι, μια διαρκής σύγκρουση» και θίγει τα δύσκολα ζητήματα της εφηβείας. Ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής έχει πλούσιο επιστημονικό βιογραφικό. Είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής παιδιών, εφήβων και ενηλίκων πάνω από 30 χρόνια. Ιδρυτικό μέλος και καθηγητής στη σχολή κλινικής ψυχαναλυτικής με παιδιά και εφήβους της Βαρκελώνης και μέλος της διευθύνουσας ομάδας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχοθεραπευτών. Kάνει μαθήματα, συντονίζει εργαστήρια και δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο. Είναι συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την παιδική ηλικία.

Η εφηβεία είναι το θέμα που θα συζητήσει στην Αθήνα. Ο ίδιος λέει ότι ακούει πολύ συχνά το ερώτημα από ανθρώπους στο γραφείο του «γιατί είναι τόσο δύσκολη η εφηβεία;». Και εκείνος απαντά πως «η εφηβεία είναι δύσκολη γιατί ο έφηβος αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το πένθος της απώλειας της παιδικής ηλικίας. Είναι δύσκολο να αφήσει κάποιος πίσω του την παιδική ηλικία και να βαδίσει προς την ενηλικίωση».

Σε αυτή τη μεταβατική φάση ανατέμνονται ζητήματα όπως η βουλιμία, η παχυσαρκία, η χρήση ουσιών, η χρήση Η/Υ, το σεξ, οι σχολικές επιδόσεις κ.ά.

Σε παλαιότερη συνέντευξη που έδωσε ο ψυχαναλυτής στο fairobserver.com και στον Julian Chappa, δήλωσε ότι η επιρροή του να γίνει ψυχαναλυτής ήταν ίσως ο πατέρας του και όχι ο μεγάλος πρόγονός του, τον οποίο δεν γνώρισε. Υπάρχουν στην ευρύτερη οικογένεια άλλοι δύο, εκτός από την Αννα Φρόιντ, που έγιναν ψυχαναλυτές. Εκείνος ανήκει στο κομμάτι εκείνο της οικογένειας που μετανάστευσε στην Αμερική και μετά στη Λατινική Αμερική, οπότε χάθηκε η επαφή με την υπόλοιπη οικογένεια. Μεγαλώνοντας αναζήτησε τον διάσημο εγγονό του Φρόιντ, ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ, για να γνωριστούν. Οπως ο ίδιος αναφέρει στη διαδικτυακή συνέντευξη, «στα τελευταία του (7 χρόνια πριν) ζήτησα μια συνάντηση με τον Λούσιαν στο Λονδίνο, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα χαρούμενος και ενθουσιώδης με τη γνωριμία μας. Νομίζω ότι υποπτευόταν ότι κάτι ζητούσα, ότι είχα στο μυαλό μου κάτι να κερδίσω από αυτή τη γνωριμία. Δεν ήταν για μένα μια ευχάριστη εμπειρία».

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 8.9.2018. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τις εκδόσεις Πατάκη και μέγας δωρητής είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή