Ομαλοποιείται η κατάσταση μετά τον σεισμό

Ομαλοποιείται η κατάσταση μετά τον σεισμό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίστηκαν τα Αγραφα από τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το πρωί στις 10.12, με επίκεντρο 233 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας ή 34 χλμ. νότια, νοτιοδυτικά των Τρικάλων. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 5 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, σε όλη τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, αλλά και μέχρι τη Λαμία, από τη μία πλευρά, και την Κέρκυρα, από την άλλη.

«Ταρακουνηθήκαμε γερά το πρωί, δεν είμαστε και συνηθισμένοι εδώ στα βουνά. Εχει πολλά χρόνια να δώσει τόσο ισχυρό σεισμό εδώ πάνω», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αργιθέας Λάμπρος Τσίβολας. Στα χωριά της περιοχής πολύς κόσμος άφησε τα σπίτια του και βγήκε στους δρόμους. «Η κατάσταση ευτυχώς ομαλοποιήθηκε. Σημειώθηκαν ρωγμές σε σπίτια, αλλά δεν έχουμε ακόμα εικόνα για τον αριθμό. Το οδικό δίκτυο άνοιξε, αφού νωρίτερα είχαμε προβλήματα κατολισθήσεων. Η σεισμική ακολουθία είναι κανονική, ο κόσμος ηρεμεί σιγά σιγά», είπε ο δήμαρχος στην «Κ» χθες το απόγευμα. Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου είχαν πέσει πέτρες και βράχοι και υπήρχε πρόβλημα. Στη συνέχεια, όμως, οι συγκοινωνίες αποκαταστάθηκαν. Σχετική ανησυχία υπάρχει στον δήμο για το γεγονός πως το νερό σε ορισμένες από τις πηγές της περιοχής εμφανίζεται θολό, αλλά θεωρούν πως και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

«Ο σεισμός είναι επιφανειακός και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση», τόνισε στον ΣΚΑΪ χθες το μεσημέρι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως το 1954 είχε γίνει στην ίδια περιοχή πολύ μεγάλος σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών. Για ελεγχόμενη κατάσταση μίλησε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Οσον αφορά τους γειτονικούς δήμους, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες. Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, είπε πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Εντονη ήταν η αίσθηση του σεισμού στα Τρίκαλα, όπου πολλοί κάτοικοι τρόμαξαν και βγήκαν στους δρόμους. Ο Δήμος Τρικκαίων έθεσε σε λειτουργία τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για να εξυπηρετήσει τους πολίτες σχετικά με οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον σεισμό. Σκηνές πανικού δημιουργήθηκαν και στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ μικροζημιές παρουσιάστηκαν σε καταστήματα, όπου μπουκάλα και γυαλικά μετακινήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή