ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούνται ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι

zitoyntai-eythynes-gia-ti-fotia-sto-mati-2270863

Την ανάθεση της δικογραφίας που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι σε εφέτη – ανακριτή, λόγω σπουδαιότητας, αλλά και γιατί είναι «πασίδηλες οι παραλείψεις και η αδράνεια των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά», ζητεί με αίτησή του προς την Ολομέλεια του Εφετείου ο εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παν. Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης ζητεί τη διερεύνηση της υπόθεσης από εφέτη-ανακριτή, εκτιμώντας ότι «υπάρχει προσπάθεια οι κατηγορούμενοι να “πέσουν στα μαλακά”, δηλαδή να ισχυριστούν ότι τα αδικήματα που διέπραξαν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους έγιναν από αμέλεια (πλημμέλημα)». Οπως λέει «υπήρχε δόλος», καθώς την ώρα που στο Μάτι δεκάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνιούσαν όχι για την τύχη όλων αυτών, αλλά για τη δική τους τύχη».

Την ίδια ώρα, για παραλείψεις και εγκληματικά λάθη των αρμοδίων κάνει λόγο και ο αντιστράτηγος-υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία, Ανδρ. Γκουρμπάτσης, σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και στην υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, ζητώντας να διαταχθεί ΕΔΕ.

Ο κ. Γκουρμπάτσης είναι τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών – θυμάτων της πυρκαγιάς και έχει συντάξει και σχετικό πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.