Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι

Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαίες στους δρόμους και στα μπαλκόνια, στρατιωτικά αγήματα, μπαλόνια στα χέρια των παιδιών, μουσικές, χορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακές φορεσιές, πλανόδιοι καλλιτέχνες και σέλφι μπροστά στις Σκάλες Ποτέμκιν – στα 192 πιο διάσημα σκαλοπάτια της πόλης. Από νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής, όλα μαρτυρούσαν ότι η Οδησσός γιόρταζε: τα 224 χρόνια της ίδρυσής της από τη Μεγάλη Αικατερίνη. Και η λεωφόρος Πριμόρσκι με τα τεράστια πλατάνια, εκεί όπου έκανε τον περίπατό του ο Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν, ήταν γεμάτη ανθρώπους κάθε ηλικίας που κατευθύνονταν προς την πλατεία του δημαρχείου για την επίσημη τελετή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι-1

Παιδιά με ελληνικές και ουκρανικές παραδοσιακές ενδυμασίες, στη γιορτή για τα 224 χρόνια της Οδησσού. 

Μόνον που αυτή τη φορά η γιορτή στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας είχε και έντονο ελληνικό χρώμα. Oχι μόνο γιατί ο δήμαρχος Γκενάντι Τροχανόφ απένειμε στον Παντελή Μπούμπουρα, πρόεδρο του Ιδρύματος Μπούμπουρα, το μετάλλιο «Γρηγόριος Μαρασλής» (o μεγάλος Ελληνας ευεργέτης ήταν δήμαρχος της πόλης από το 1878 μέχρι το 1895). Οχι μόνο γιατί στο… σάουντρακ της εκδήλωσης περιλαμβανόταν και ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά και γιατί αμέσως μετά εγκαινιάστηκε το 33.000 τ.μ. Ελληνικό Πάρκο, εμπνευστής του οποίου είναι ο κ. Μπούμπουρας. Ο αυτοδημιούργητος Ελληνας επιχειρηματίας του κατασκευαστικού κλάδου ζει και εργάζεται στην Οδησσό την τελευταία εικοσαετία, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες ντόπιους και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι-2

Ο δήμαρχος Οδησσού Γκενάντι Τροχανόφ απονέμει στον Παντελή Μπούμπουρα, πρόεδρο του ομώνυμου ιδρύματος, το μετάλλιο «Γρηγόριος Μαρασλής». 

Το Ελληνικό Πάρκο βρίσκεται στο πιο ωραίο κομμάτι της Οδησσού, στο παραλιακό μέτωπο, κοντά στο πάλαι ποτέ ανάκτορο του πρίγκιπα Βοροντσόφ. Περιλαμβάνει μουσείο αφιερωμένο στον ελληνισμό της Ουκρανίας, παιδική χαρά και έναν κατάφυτο χώρο περιπάτου. Το «προφίλ» του είναι εντυπωσιακό: έκταση πρασίνου 22.925 τ.μ., πεζόδρομοι 9.670 τ.μ., 150 παγκάκια, εγκαταστάσεις αποστράγγισης, άρδευσης και φωτισμού, ανελκυστήρες και ειδικές ράμπες για άτομα με αναπηρία. Το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα Μπούμπουρα.

Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι-3

Γλυπτό του Ουκρανού καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρεβά στο Ελληνικό Πάρκο.

Ο δήμαρχος της Οδησσού ευχαρίστησε τον Ελληνα επιχειρηματία «για τα πανέμορφα, πανάκριβα και πολύτιμα δώρα του». «Είδατε προηγουμένως τα παιδιά που χόρευαν συρτάκι στην πλατεία; Δεν είναι τυχαίο. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να φανταστεί την Οδησσό χωρίς τους Ελληνες σε αυτά τα 224 χρόνια της ιστορίας της», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν. Στα εγκαίνια παρευρέθη και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης (τα δύο λιμάνια έχουν αδελφοποιηθεί ήδη από το 1993), ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες συνέργειες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Οταν η Οδησσός χόρεψε συρτάκι-4

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του 33.000 τ.μ. Ελληνικού Πάρκου ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

«Από αυτήν την πόλη ξεκίνησε τη δράση της η Φιλική Εταιρεία – άρα και η απελευθέρωση της Ελλάδας. Εδώ έζησαν σημαντικοί ευεργέτες. Η Ουκρανία είναι πια η δεύτερη πατρίδα μου. Με δέχθηκε, με αγκάλιασε, στήριξε εμένα και την οικογένειά μου. Αισθάνομαι την ανάγκη να ανταποδώσω αυτή την αγάπη, στον βαθμό που μπορώ», δήλωσε συγκινημένος στην «Κ» ο Παντελής Μπούμπουρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή