Από το hotspot της Λέσβου στα παρκέ της Α1 μπάσκετ

Από το hotspot της Λέσβου στα παρκέ της Α1 μπάσκετ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και τώρα ας καλωσορίσουμε έναν ακόμα νέο παίκτη», είπε ο παρουσιαστής στο κατάμεστο Nick Galis Hall, στη χθεσινή πρώτη πανηγυρική παρουσίαση της ομάδας του Αρη ενόψει της νέας σεζόν. «Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία», συνέχισε, κάνοντας το κοινό να σηκωθεί όρθιο και να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα. Ηξεραν όλοι για ποιον μιλούσε, τις τελευταίες ημέρες ο δίμετρος Κονγκολέζος γκαρντ/φόργουορντ ήταν βασικό θέμα στα πηγαδάκια των φίλων της ομάδας. Ο Christ Wamba έκανε την εμφάνισή του από τα αποδυτήρια ανταποδίδοντας το χειροκρότημα προς το κοινό. Διένυσε αργά την απόσταση μέχρι το κέντρο του γηπέδου, λες και ήθελε να ευχαριστηθεί αυτά τα βήματα στο παρκέ, τα τελευταία ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού. «Ευχαριστώ για την ευκαιρία», είπε εμφανώς συγκινημένος, φθάνοντας στο μικρόφωνο.

Ο 18χρονος Christ Wamba μέχρι πριν από τρία χρόνια ζούσε στο Κονγκό με την οικογένειά του, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ο ίδιος έχει πει ότι πολλές μέρες ξάπλωνε το βράδυ στο κρεβάτι έχοντας πιει μόνο νερό – πολύ νερό, για να ξεγελάσει την πείνα του. Από μικρός έπαιζε μπάσκετ, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, αυτό που είχε γεννηθεί για να κάνει. Για να το κάνει όμως, για να έχει μια ευκαιρία στη ζωή, έπρεπε να φύγει από τη χώρα του. Στα 15 του διέσχισε μόνος του τη μισή Αφρική, κατορθώνοντας ύστερα από απίστευτες περιπέτειες, όπως διηγούνται οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν, να φθάσει στην Τουρκία. Από εκεί, βρέθηκε σε hotspot της Λέσβου, όπου έμεινε εγκλωβισμένος για ενάμιση χρόνο.

Ηταν εκεί που τον γνώρισε ο Μιχάλης Πουλημάς, κοινωνικός λειτουργός της «Ηλιαχτίδας», μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που υλοποιεί προγράμματα στέγασης ενηλίκων και ασυνόδευτων ανηλίκων στη Λέσβο. Ο Christ κατάφερε να γίνει δεκτός σε ξενώνα της «Ηλιαχτίδας». Μοιραζόταν ένα τριάρι διαμέρισμα στην πόλη μαζί με άλλους τέσσερις αιτούντες άσυλο. Ο Μιχάλης τον είχε υπό την προστασία του. «Είναι ένα πολύ καλό παιδί, σε κερδίζει αμέσως», λέει στην «Κ». «Πάντα πολύ ευγενικός, δεν μπορείς να μη γίνεις φίλος του». Από την πρώτη στιγμή πρόσεξε την τρέλα του Κρις με το μπάσκετ. «Επαιζε μπάσκετ όλη την ημέρα», θυμάται. «Ηταν συνεχώς με μια μπάλα στο χέρι και έκανε προπόνηση. Ηταν το όνειρό του. Είχε μια παλιά τηλεόραση και έβλεπε αγώνες. Το καλοκαίρι παίζαμε μαζί τα απογεύματα και καμιά φορά φτιάχναμε ομάδα με καθηγητές και παίζαμε σε κλειστό». Ο Πουλημάς είχε παράλληλα αναλάβει τη διευθέτηση όλων των νομικών εκκρεμοτήτων του Christ, κάνοντας και τη διερμηνεία, εφόσον είναι και γαλλόφωνος. Μαζί είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου, ώστε ο Wamba να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και να καταφέρει να φύγει από τη Λέσβο. Το παιδί τον ρωτούσε καθημερινά: «Πότε θα αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός; Πότε θα απεγκλωβιστώ από το νησί;».

Τα μάγια λύθηκαν τον Ιούνιο του ’17. Η άρση του γεωγραφικού περιορισμού επέτρεψε στον Christ να βρεθεί σε camp στη Σίνδο. Για καλή του τύχη, ο προπονητής του Αστέρα Σίνδου Γιώργος Μπαλογιάννης αναγνωρίζει το ταλέντο του και τον καλωσορίζει στην ομάδα. Οι συμπαίκτες του τον καλοδέχονται. Ολοι έχουν να πουν για το πάθος και την εργατικότητά του. Σχεδόν δεν εγκαταλείπει ποτέ το γήπεδο! Μια μέρα, με τη βοήθεια ενός συμπαίκτη του δημιουργεί προφίλ στο πρόγραμμα Athlenda, ένα αθλητικό σάιτ για την ανακάλυψη νέων ταλέντων. Ηταν εκεί που τον εντόπισε, σύμφωνα με το gazetta.gr, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Λάζαρος Παπαδόπουλος. «Στη διαδικασία αναζήτησης έβαλα φίλτρα, καθώς έψαχνα για παιδιά κάτω των 18 ετών με μεγάλο άνοιγμα χειρών. Παρουσιάστηκαν 100 αποτελέσματα και ξαφνικά έπεσα πάνω σ’ ένα βίντεο του Christ», είπε. «Είδα ένα παιδί το οποίο όταν πηδούσε, το κεφάλι του έφτανε στο ύψος της στεφάνης». Το βίντεο ξεχώρισε μέσα από την πλατφόρμα και ο τεχνικός του Αρη, Βαγγέλης Αγγέλου, επίσης ενδιαφέρθηκε για τον νεαρό παίκτη. Κάπως έτσι, ο Christ Wamba βρέθηκε από την αλάνα των hot spot στην Α1 μπάσκετ.

«Χαίρομαι πολύ για τον Christ, που βρήκε την ευκαιρία και την άρπαξε», λέει ο Μιχάλης Πουλημάς. «Από την άλλη, σκέφτομαι πόσοι χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες σαν τον Christ, με προσόντα, ταλέντα, δεξιότητες ζουν εγκλωβισμένοι στα camp, στα αζήτητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή