Υπόθεση αποφυλακίσεων: Ερωτήματα για τους ελέγχους από το ΚΕΠΑ

Υπόθεση αποφυλακίσεων: Ερωτήματα για τους ελέγχους από το ΚΕΠΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αιγύπτιος εγκέφαλος του κυκλώματος αντικαρκινικών φαρμάκων βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στο οποίο μετήχθη από την Αμφισσα, όπου εκρατείτο. Από την Αμφισσα μετήχθη στη Λάρισα προκειμένου να γίνει στο νοσοκομείο της πόλης μια διάγνωση με ψυχιατρικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια μετήχθη στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου έγινε μια άλλη διάγνωση και υπεβλήθη σε διαφορετική θεραπευτική αγωγή. Ο εν λόγω κρατούμενος είχε παρακαλέσει την ανακρίτρια να τον αφήσει να δικαστεί στη Γερμανία. «Τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα» (σ.σ. για την εγγύηση), είχε πει στην έκπληκτη δικαστική λειτουργό.

Οταν μπήκε στη φυλακή τον πλησίασαν κάποιοι «παλιοί» – πάντα πλησιάζουν οι «παλιοί» τον νέο όταν «μυριστούν» ότι έχει χρήματα. Στο τέλος αυτής της διαδρομής βρέθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να εγκαταλείψει ενόψει του θορύβου που έχει ξεσηκωθεί από την υπόθεση Φλώρου.

«Επειδή δεν έχουμε νοσοκομεία φυλακών δεν σημαίνει ότι οι κρατούμενοι που μπορούν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο πρέπει να αποφυλακίζονται», είπε χθες στον γράφοντα ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσός.

Στην ίδια υπόθεση, ο φαρμακοποιός των νοτίων προαστίων εμφανίσθηκε με πιστοποιητικό αναπηρίας 80% στην ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθεί για τον ρόλο του στο κύκλωμα. Το 40% αφορούσε ψυχιατρική πάθηση. Ο συνεταίρος του, επίσης κατηγορούμενος, εμφάνιζε ποσοστό 20% ψυχιατρικής πάθησης. «Και στις δύο περιπτώσεις», αναφέρει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών στο υπ’ αριθμόν 2165/2018 βούλευμά του «πρόκειται περί γνωστοποίησης (σ.σ. από το ΚΕΠΑ) αποτελεσμάτων και ουδεμία αιτιολογία διαλαμβάνεται στα ως άνω έγγραφα, ενώ δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια τα ποσοστά αναπηρίας για κάθε επιμέρους πάθηση πλην των ψυχιατρικών παθήσεων…» (σ.σ. όπως στην περίπτωση Φλώρου). Για τον έτερο, το συμβούλιο σημειώνει ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις πλαστότητας των πιστοποιητικών».

Από τον έλεγχο της πρόσθεσης των παθήσεων του συνεταίρου του φαρμακοποιού το συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αντί για 67,5% ποσοστό αναπηρίας είχε 30%-45% «ποσοστό που δεν επαρκεί για τη μη επιβολή προσωρινής κράτησης εις βάρος του…».

Η πάγια νομολογία του ΣτΕ έχει δεχθεί ότι αν τα αποτελέσματα γνωστοποίησης αιτιολογίας στερούνται «ειδικής αιτιολογίας», τα αρμόδια δικαστικά όργανα έχουν δικαίωμα να «αναπέμψουν την υπόθεση στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή», όπως συνέβη και με το σχετικό βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας για τους δύο φαρμακοποιούς.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ΕΦΚΑ δεν εξέτασε όλα τα πιστοποιητικά του Αρ. Φλώρου. Στη Χαλκίδα για τη συνεδρίαση του σχετικού δικαστικού συμβουλίου έφθασαν η περίπτωση του «Ευαγγελισμού» και μιας κλινικής του Πειραιά που φέρεται να έχει χορηγήσει ένα ανύπαρκτο πιστοποιητικό απεικονιστικής εξέτασης θώρακος.

Η βεβαίωση υπήρχε στο αρχείο του ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι δεν έπαιξε ρόλο στην εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, καθώς αφορούσε την ίδια πάθηση με εκείνη που διαγνώσθηκε στο εργαστήριο ύπνου του «Ευαγγελισμού».

Πάντως, ο Αριστείδης Φλώρος κατά πληροφορίες εμφανίζει θεραπευτική αγωγή επί μακρό διάστημα για την αντιμετώπιση της ψυχιατρικής του πάθησης. Η συνταγογράφηση υπογράφεται από τον ιατρό που του χορήγησε τη γνωμάτευση αλλά και άλλους ιατρούς σε προγενέστερο στάδιο που επίσης χορηγούν φαρμακευτική θεραπεία.

Το ερώτημα είναι πώς το ΚΕΠΑ, που συνεκτίμησε όλα τα άλλα πιστοποιητικά του Φλώρου δύο μήνες πριν από την απόλυσή του, αποδέχθηκε υπογραφές και διαδικασίες που εκ των υστέρων κρίνονται προβληματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή