Επί πέντε ώρες χωρίς βοήθεια μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς

Επί πέντε ώρες χωρίς βοήθεια μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν να φτάσουν προς τη θάλασσα. Δύο θύματα πέθαναν σε απόσταση 20 μέτρων από το σπίτι τους, ένας άνδρας που κατευθυνόταν στη Νέα Μάκρη στάλθηκε από την τροχαία στο Μάτι όπου εγκλωβίστηκε και κάηκε, μια ηλικιωμένη δεν άντεξε την αναμονή των σκαφών του Λιμενικού. Και ένα ζευγάρι, τραυματισμένο με βαριά εγκαύματα, περίμενε τουλάχιστον επί πέντε ώρες στη συμβολή των οδών Τρίτωνος και Ποσειδώνος τους διασώστες. Νέα μήνυση συγγενών οκτώ θανόντων στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής φωτίζει ξανά τις κρίσιμες στιγμές της 23ης Ιουλίου, αλλά και τις παραλείψεις των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η μήνυση κατατέθηκε χθες από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, ο οποίος εκπροσωπεί 14 συγγενείς 8 θυμάτων. Οι μηνυτές στρέφονται κατά του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη και του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνού, καθώς και κατά των υπευθύνων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πολιτικής Προστασίας στην πληγείσα περιοχή.

Και στις οκτώ περιπτώσεις αναφέρεται ότι τα θύματα δεν ειδοποιήθηκαν από κανέναν αρμόδιο φορέα για την επικινδυνότητα της ημέρας ή για την ανάγκη εκκένωσης του οικισμού. Σύμφωνα με τη μήνυση, ένα από τα θύματα, ηλικίας 85 ετών, προσπάθησε να διαφύγει μαζί με τη σύζυγό του το απόγευμα της 23ης Ιουλίου μόλις είδε τους καπνούς. Στην οδό Τρίτωνος, όμως, τους περικύκλωσαν οι φλόγες. Ο οδηγός αδυνατούσε να βγει από τη δική του πόρτα και η σύζυγός του προσπάθησε να τον τραβήξει από τη θέση του για να τον απεγκλωβίσει. Ο άντρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και απεβίωσε στις 5 Αυγούστου, ενώ η γυναίκα του κατάφερε να διασωθεί με εγκαύματα. Οπως ανέφερε σε συγγενείς της, βρισκόταν επί πέντε και πλέον ώρες στην οδό Τρίτωνος μετά το πέρασμα της φωτιάς ζητώντας βοήθεια, χωρίς οποιαδήποτε ανταπόκριση. Ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύτηκε η κίνηση των οχημάτων στο Μάτι προκαλώντας συμφόρηση και εμποδίζοντας τη διαφυγή των πυροπλήκτων αναφέρεται σε αρκετά σημεία της μήνυσης. Ενα από τα θύματα της φωτιάς, σύμφωνα με τους μηνυτές, κατευθυνόταν σε σπίτι του στη Νέα Μάκρη από τη Λεωφόρο Μαραθώνος όταν η Τροχαία τον υποχρέωσε να εισέλθει στο Μάτι. «Λόγω του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος και επειδή είδε πολύ κοντά του τη φωτιά και τους καπνούς βγήκε από το αυτοκίνητό του μήπως και σωθεί. Δυστυχώς, τόσο αυτός, όσο και άλλα 25 άτομα βρήκαν στο σημείο εκείνο τραγικό θάνατο διά της πλήρους και βασανιστικής απανθράκωσής τους», αναφέρεται στη μήνυση.

Κατά του Λιμενικού

Πριν από ένα μήνα είχε κατατεθεί από τον κ. Φούσα η πρώτη μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Στη νέα μήνυση γίνεται αναφορά στην παραδοξότητα της μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική στη Δυτική Αττική το πρωί της 23ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Κινέτα και ενώ υπήρχε ήδη ενημέρωση για βαθμό επικινδυνότητας 4. Ακόμη, για πρώτη φορά οι μηνυτές στρέφονται και κατά του Λιμενικού, καθώς ένα από τα θύματα πέθανε στη θάλασσα κατά την πολύωρη αναμονή των διασωστικών σκαφών.

Επίσης, σύμφωνα με τη μήνυση, ενδεικτικό στοιχείο της υποτίμησης και υποβάθμισης της καταστροφής στην Ανατολική Αττική από τους αρμόδιους φορείς είναι ότι την επομένη και όχι την ίδια ημέρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση εκδόθηκε από την εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Ιωάννα Τσούπρα. Οπως αναφέρεται στη μήνυση όμως, βάσει νόμου, σε καταστροφή μεγάλης έκτασης η συγκεκριμένη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ υπογράφεται από τον περιφερειάρχη ή τον αντικαταστάτη του εφόσον πρόκειται για «τοπική καταστροφή μικρής έκτασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή