ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν συνάντηση με Τσακαλώτο

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν συνάντηση με Τσακαλώτο

«Την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για επανεξέταση από την κυβέρνηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ και τη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας  με την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ για την επίλυση του πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών» ζητά το προεδρείο της, που σε μία οξεία ανακοίνωση επικρίνει την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

Ειδικότερα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ είχε προκηρύξει διήμερη απεργία για τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου και σε ενημέρωση των μελών της ομοσπονδίας αναφέρει ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή για να επανεξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδίας για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, τονίζει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν μετά την 1/8/2012,  με βάση τον ν.4093/2013, και να καταβάλει αναδρομικά σε δόσεις τα οφειλόμενα ποσά στους καθηγητές πανεπιστημίου από την 1/1/2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ έως την 31/12/2016.

«Δεν είναι σαφές αν η πρόθεση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ αφορά και στην πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα προ του 2012 επίπεδα με την αναμόρφωση του νέου μισθολογίου που ισχύει μετά την 1/1/2017» λέει το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση «οι πανεπιστημιακοί καθηγητές πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση, υφιστάμενοι οριζόντιες περικοπές που άγγιξαν το 40%, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι περικοπές αυτές παραμένουν ακέραιες μόνο για τους πανεπιστημιακούς, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων για τις οποίες υπήρξε πλήρης ή μερική αποκατάσταση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση ενός νέου μισθολογίου (ν. 4472/2017) με το οποίο μας εμπαίζει, καθώς όχι μόνο δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις αποδοχές των πανεπιστημιακών στα επίπεδα προ του 2012, όπως ζητά η απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιπλέον μειώνει τις καθαρές αποδοχές μας».

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και πανεπιστημιακό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δηλώνει ότι «έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αποκατάσταση των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών σε επίπεδα που συνάδουν με τα υψηλά προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και το έργο που επιτελούν, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει σε πολιτικό (απεργίες, παραστάσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις με πολιτικούς κ.ά.) αλλά και δικαστικό επίπεδο. Έχει προβεί σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αγώνας ο οποίος έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς».