ΔΕΘ: Το Μακεδονικό στο προσκήνιο

ΔΕΘ: Το Μακεδονικό στο προσκήνιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 που «εγκαινιάστηκαν» οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ επισκιάζονται, φέτος, από εθνικό θέμα. Μολονότι οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ανέρχονται σε πέντε, δίχως αμφιβολία τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Οι οργανωτές, υπό την κάλυψη των Παμμακεδονικών Ενώσεων, φιλοδοξούν να αποτυπωθεί διά της μαζικής προσέλευσης των πολιτών στη συγκέντρωση το λαϊκό αίσθημα αντίθεσης στη συμφωνία των Πρεσπών, που στη Μακεδονία και Θράκη, κυρίως, καταγράφεται ισχυρό.

Το πολιτικό ενδιαφέρον για το εύρος συμμετοχής θεωρείται αδιαμφισβήτητο καθώς ενδεχόμενη «λαϊκή έκρηξη», παρόμοια με εκείνες στις αρχές του χρόνου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπ’ όψιν στους μελλοντικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και κομμάτων. Μέτρο σύγκρισης της σημερινής συγκέντρωσης θα αποτελέσει ασφαλώς το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στον ίδιο χώρο, την 21η Ιανουαρίου, και γύρω από αυτό αναμένεται να περιστραφεί η συζήτηση όταν το συλλαλητήριο ολοκληρωθεί.

Από τους οργανωτές μεταδιδόταν ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να αποτραπούν ακραία συνθήματα και συμπεριφορές και απέδιδαν σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος έντασης, ώστε να τρομάξει ο κόσμος και να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συμμετοχή.

Ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών εκτιμήσεων και εικασιών για την εξέλιξη της συγκεκριμένης κινητοποίησης, η Θεσσαλονίκη βιώνει από χθες μια δύσκολη καθημερινότητα με έντονη τη δυσφορία των πολιτών για το κλείσιμο των δρόμων και την αναμενόμενη από σήμερα το πρωί «στεγανοποίηση» του ευρύτερου κέντρου της πόλης, κυρίως λόγω των μετακινήσεων του πρωθυπουργού και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, που ηγείται της αποστολής των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, αλλά και των βραδινών διαδηλώσεων.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6 το απόγευμα, στη Νέα Παραλία αυτή για το Μακεδονικό, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων, το ΠΑΜΕ έχει επιλέξει την πλατεία Αριστοτέλους, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά την Καμάρα, όπου επίσης, σε άλλο όμως σημείο, θα συγκεντρωθούν αντιεξουσιαστές.

Η αστυνομία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει καμία προσέγγιση στο Βελλίδειο και μάλιστα για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει να «οχυρώσει» τοποθετώντας οχήματα και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή τις περικοπές στις συντάξεις, τους φόρους και την ανεργία, πρόκειται να κυριαρχήσει στις πορείες των συνδικαλιστών. Σ’ ένα τέτοιο κλίμα χιλιάδες Θεσσαλονικείς άρχισαν να εγκαταλείπουν από χθες την πόλη για τα εξοχικά τους μέχρις ότου «περάσει η μπόρα», ενώ αρκετοί καταστηματάρχες δήλωναν ότι δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά υπό τον φόβο καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή