Σύμη, ο ναυτότοπος που κινδυνεύει να χάσει τα ίχνη της ιστορίας του

Σύμη, ο ναυτότοπος που κινδυνεύει να χάσει τα ίχνη της ιστορίας του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να επιζήσουν και να προκόψουν οι Συμιακοί στράφηκαν –από την αρχαιότητα κιόλας– στη θάλασσα. Χαρισματικοί στη ναυτοσύνη, διακρίθηκαν τον 19ο αιώνα στην αλιεία, την σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και το εμπόριο. Τα ίχνη αυτής της επιτυχημένης δραστηριότητας φανερώνονται μέσα από τα καταπληκτικά αρχοντικά του οικισμού της, που είχαν ενοίκους τα μέλη μιας εύπορης αστικής τάξης. Από κοντά και τα πιο ταπεινά σπίτια, με τους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς που κέρδιζαν το ψωμί τους στα καΐκια. Ενα μουσείο που δημιουργήθηκε το 1990 και ανακαινίστηκε πρόσφατα, με μια μικρή αλλά συμπαθητική συλλογή ναυτικών αντικειμένων, ξεναγούσε τον σημερινό επισκέπτη του νησιού σε αυτό το παρελθόν, που κοντεύει να σβήσει από τον χάρτη της μνήμης. Ανάμεσα στα εκθέματά του ήταν σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές και άλλα εξαρτήματα των σφουγγαράδων, είδη σφουγγαριών κ.ά. Ομως φαίνεται ότι και αυτό το απομεινάρι της ιστορίας μπαίνει στο περιθώριο, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμη, ο ναυτότοπος που κινδυνεύει να χάσει τα ίχνη της ιστορίας του-1

Το αρχοντικό που φιλοξενούσε τη συλλογή ναυτικών αντικειμένων.

Την περασμένη άνοιξη το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης πήρε ομόφωνα την απόφαση να παραχωρήσει το ωραίο κτίσμα του μουσείου –το οποίο ανά διαστήματα έμενε κλειστό– στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, ώστε να στεγαστούν εκεί οι διοικητικές της υπηρεσίες. Η διάρκεια της δωρεάν παραχώρησης με συμβολικό αντίτιμο 100 ευρώ ανά έτος θα διαρκέσει τα επόμενα 49 χρόνια, ενώ η μητρόπολη θα αναλάβει το κόστος της μετατροπής και ανακαίνισης του οικήματος. Η απόφαση αυτή βρήκε αντιμέτωπους κάποιους εκ των κατοίκων αλλά και εκ των Συμιακών που ζουν στην παροικία της Αθήνας και ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στο νησί. Η Ελένη Κρητικού, τέως πρόεδρος της Ενωσης Συμιακών ο «Νηρέας» και διευθύντρια της εφημερίδας «Ο Συμιακός», που έκλεισε λόγω κρίσης, ανήκει στην ομάδα αυτή που προσέβαλε την απόφαση του δήμου. Υπογράμμισε στα «Α» πως κινδυνεύει η ναυτική κληρονομιά και παράδοση του νησιού, η οποία έστω και πλημμελώς φιλοξενείτο σε αυτόν τον μικρό φορέα που τώρα θα εκλείψει.

Ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας υπογραμμίζει, από την πλευρά του, πως η μεταστέγαση της μητρόπολης θα αφήσει κενό το παλαιό της κτίριο, το οποίο θα μετατραπεί με τη σειρά του σε ναυτικό μουσείο. Σύμφωνα με τη δική του τοποθέτηση, αυτό θα γίνει στο απώτερο μέλλον και θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών, μιας και όλα τα εκθέματα θα συγκεντρωθούν σε έναν μόνο όροφο με πιο εύκολη πρόσβαση και φύλαξη.

Είναι πάντως κρίμα να διαπιστώνει κανείς ότι οι ναυτότοποι δεν σκύβουν με αγάπη και σεβασμό στην ίδια την ιστορία τους, στον μόχθο των ανθρώπων της θάλασσας που κράτησαν τα νησιά στον αφρό μέχρι να φανεί ο τουρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή