Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη νέα σχολική χρονιά

Τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη νέα σχολική χρονιά

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκ μέσης καρδίας, καλή και ευλογημένη χρονιά» ήταν η ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, που συνοδεύει τα μηνύματα που απέστειλε με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τόσο προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και λυκείων όσο και προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο μήνυμά του προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγιασμός που σήμερα κάναμε όλοι μαζί είναι η επιβεβαίωση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας. Ο Χριστός σας αγαπά πολύ και θέλει να είναι μαζί σας και στο σχολείο και στο σπίτι και στην πλατεία. Καλούμαστε και εμείς, όμως, να τον ζητάμε στην παρέα μας, να τον έχουμε πατέρα, φίλο και αδερφό».

Εν συνεχεία, κάνει λόγο για το καλοκαίρι που πέρασε και τις φωτιές που μας στέρησαν δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, με την επισήμανση «και αυτός ο βίαιος χωρισμός μας πονάει». Σε αυτό το σημείο, προέτρεψε να ευχαριστήσουμε τον Θεό που βλέπουμε ο ένας τον άλλο, κάτι που τελικά δεν είναι δεδομένο και να τον παρακαλέσουμε με όλη μας τη δύναμη να έχουμε ένα ειρηνικό σχολικό ξεκίνημα, γεμάτο αγάπη, αλληλεγγύη και όλη η σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γαλήνια.

«Ξεκινάτε ένα νέο ταξίδι μάθησης και δημιουργικότητας», διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, «και ενδεχομένως στο ταξίδι αυτό να συναντήσετε φουρτούνες και σκοπέλους, αλλά με επιμονή και υπομονή θα καταφέρετε να εξερευνήσετε νέους ορίζοντες και τελικά θα πλουτίσετε σε εμπειρίες και ικανότητες».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το αγαθό της γνώσης δεν είναι αυτόνομο, αλλά ενισχύεται από τη σοφία και την αγάπη του Θεού. Γι’ αυτό, στην πορεία σας αυτή η Εκκλησία είναι παρούσα για να σας στηρίξει και να σας εμψυχώσει με την εγκάρδια προσευχή της».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο αγιασμός δεν είναι μια μαγική τελετή, «είναι αναγκαίος μαζί με τις δικές μας ευχές και ο δικός σας αγώνας για να πετύχετε τους στόχους σας. Στόχοι, που δεν πρέπει να εγκλωβίζονται μόνο στη μόρφωση, αλλά να επεκτείνονται στη διαμόρφωση ήθους και στην τελική μεταμόρφωση του ανθρώπου σε πρόσωπο αγάπης και προσφοράς».

Τέλος, εύχεται «να ποθήσετε και να κερδίσετε τον πολύτιμο θησαυρό της γνώσης και ταυτόχρονα να καλλιεργήσετε το αίσθημα της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας, της επικοινωνίας και της αποδοχής του άλλου».

Στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Αθήνας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τονίζει ότι η σκέψη του αδυνατεί να μείνει μακριά από τον πόνο που προκάλεσε σε όλους μας η απώλεια τόσων ανθρώπων κάθε ηλικίας στην πυρκαγιά στην Αν. Αττική.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «ο θρήνος και τα δάκρυα είναι πραγματικότητες βαθιά χαραγμένες στην καρδιά μου», ενώ επισημαίνει ότι «η διδασκαλία της Εκκλησίας μας δεν εξωραΐζει τον θάνατο, ούτε θεωρεί ως “θεομηνίες” τις καταστροφές που συμβαίνουν ολοένα και περισσότερο συχνά στον πλανήτη μας μεταθέτοντας την ευθύνη μας σε μια αντιχριστιανική συχνά μεταφυσική. Μας καλεί να παλέψουμε για τη μεταμόρφωση του κόσμου έχοντας ως κέντρο της ζωής μας την Ανάσταση. Αυτό είναι χρέος όλων μας. Είναι χρέος και της αγωγής που προσφέρεται στα παιδιά μας».

Επ' αυτού, συνιστά: «Η μνήμη μας πρέπει να παραμείνει άληστος, αν θέλουμε να γίνει προζύμι που θα γεννήσει το μέλλον. Δημιουργήσαμε κοινωνίες με τα χαρακτηριστικά της Βαβέλ. Διδαχθήκαμε, όμως, ότι με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μπορούν να καρπίσουν την ενότητα. Καλούμαστε να μην ξεχάσουμε, να μην παραδοθούμε στη “δικτατορία” του ανέφικτου. Καλούμαστε να αντισταθούμε δημιουργώντας ζωή από τη ζωή. Αυτή να είναι ο σπόρος της Παιδείας που θα γεννήσει ανθρώπους, τους οποίους θα χαρακτηρίζουν η αγάπη, η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή