ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρίσιμες εκλογές για προϊσταμένους στα δικαστήρια – Ψηφίζουν δικαστές και εισαγγελείς

Κρίσιμες εκλογές για προϊσταμένους στα δικαστήρια – Ψηφίζουν δικαστές και εισαγγελείς

Σημαντικές εκλογές διενεργούνται στο τέλος της εβδομάδος στα μεγάλα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της Αθήνας, όπου δικαστές και εισαγγελείς καλούνται να ψηφίσουν εκείνους που θα ηγηθούν των δικαστικών υπηρεσιών και θα καταλάβουν νευραλγικές θέσεις για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την απόδοση δικαίου στους πολίτες.

Στο Εφετείο Αθηνών, μετά από ευδόκιμη υπηρεσία, αποχωρεί ο προϊστάμενος του Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο οποίος ήδη έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη και για την σημαντική θέση του Προϊσταμένου στο μεγαλύτερο εφετείο της χώρας, υποψηφιότητα θέτει ο έμπειρος πρόεδρος εφετών Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, ο οποίος έχει χειριστεί σοβαρότατες υποθέσεις κατά τη διάρκεια της δικαστικής του καριέρας, ενώ στο παρελθόν στις αρχές του 2000 είχε διατελέσει και προϊστάμενος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ο κ. Σταμαδιάνος είναι μοναδικός υποψήφιος.

Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, σημαντική και νευραλγική δικαστική υπηρεσία, μετά την αποχώρηση του Αντώνη Λιώγα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του εξασφαλίζοντας ηρεμία στην Εισαγγελία, υποψηφιότητα για τη θέση του προϊσταμένου θέτουν, οι εισαγγελείς εφετών Παντελής Στραγάλης που είναι αναπληρωτής προϊσταμένου ως σήμερα και ο Ιωάννης Μωραϊτάκης. Μεταξύ των δύο εισαγγελικών λειτουργών, όπως εκτιμούν εμπειροι εισαγγελείς, θα δοθεί μάχη εκλογής καθώς και οι δύο έχουν συμπάθειες στους συναδέλφους τους.

Στο κρίσιμο πόσο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά την αποχώρηση του Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος παρέμεινε προϊστάμενος της Εισαγγελίας για τρία και πλέον χρόνια, ανταποκρινόμενος με επιτυχία σε δύσκολες καταστάσεις και συγκεντρώνοντας την εκτίμηση πολλών, υποψηφιότητα για τη θέση του προϊσταμένου θέτουν οι εισαγγελείς Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και Ευάγγελος Ιωαννίδης που συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν, ενώ υποψηφιότητα θέτει επίσης και ο εισαγγελέας Γ. Δούβας.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο της Αθήνας μετά την αποχώρηση του  Ελευθέριου Γεωργίλη, για τη θέση του προϊσταμένου στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας όπου εκκρεμούν εκατοντάδες σημαντικότατες υποθέσεις, υποψηφιότητα θέτουν ο πρόεδρος πρωτοδικών Γεώργιος Γρίβας, δικαστής χαμηλών τόνων, έμπειρος και ουσιαστικών προσεγγίσεων, η Ειρήνη Κατινιώτη επίσης αξιόλογη δικαστικής – και οι δύο θεωρούνται φαβορί, ενώ επίσης υποψηφιότητα θέτουν και οι πρόεδροι πρωτοδικών Ιωάννα Κουκουράκη και Δημ. Σκουτέρης.