Πρώτο κουδούνι στα σχολεία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ», ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, όπου επέλεξε να παρευρεθεί για να εκφράσει τη στήριξή του στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά έγινε στις 8.30 π.μ., ίσως όμως είναι η τελευταία φορά που πραγματοποιείται τόσο νωρίς. «Του χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9 π.μ., για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω», ανακοίνωσε ο υπουργός, που καταχειροκροτήθηκε από τους έφηβους μαθητές. Εν συνεχεία, ο υπουργός επισκέφθηκε το 5ο Νηπιαγωγείο Αγίων Αναργύρων, όπου διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους γονείς ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή του σχολικού ωραρίου δεν θα τους επηρεάσει, αφού θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίτερα στο σχολείο.

«Παρών» σε διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης παρέστη στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας στη Ραφήνα, η υφυπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη στα σχολεία της Ακαδημίας και στο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας στα Ιωάννινα, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος επισκέφθηκε την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, το 72ο Δημοτικό Σχολείο στο Θησείο και το 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου. Και η κ. Ολγα Γεροβασίλη, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από κοινού με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, παρευρέθησε χθες στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, με την ευκαιρία της έναρξης όχι μόνον της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της αστυνομίας για την οδική ασφάλεια. Στην πόρτα του σχολείου, μάλιστα, τροχονόμοι μοίραζαν φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής σε γονείς και παιδιά. «Ολη η προσπάθεια στοχεύει στα παιδιά να γίνουν καλύτεροι πολίτες, στοχεύει σε ένα καλύτερο μέλλον», σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

«Μην ξεχάσετε τίποτα από αυτή την τραγωδία». Αυτή ήταν η συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ραφήνας, που φέτος το καλοκαίρι έγιναν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. «Η διαρκής μνήμη είναι το οφειλόμενο και διαρκές μνημόσυνο για τις ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα», προσέθεσε επεξηγηματικά ο κ. Παυλόπουλος, «αυτή η μνήμη πρέπει να συμβολίζει διαρκώς και το δίδαγμα για το τι δεν πρέπει να συμβεί, ποτέ ξανά». Ωστόσο, «η τραγική δοκιμασία δεν πρέπει να σας καταβάλει, αλλά να χαλυβδώσει τις ψυχικές και διανοητικές σας δυνάμεις και ικανότητες, έτσι ώστε να είσθε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις μελλοντικές αντιξοότητες της ζωής», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Αυτό το καλοκαίρι χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους στις φωτιές. Ανάμεσά τους δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, που δεν θα τους δούμε ανάμεσά μας. Και αυτός ο βίαιος αποχωρισμός μάς πονάει», ανέφερε στο μήνυμά τους προς του μαθητές δημοτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, «να κοιταχτούμε, λοιπόν, και να ευχαριστήσουμε τον Θεό που βλέπουμε ο ένας τον άλλο, κάτι που τελικά δεν είναι δεδομένο».

«Δύο είδη σοφίας»

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τον αγιασμό στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, στο 15ο και στο 60ό Γυμνάσιο, όπως και στο 15ο ΓΕΛ, όπου παρότρυνε τους μαθητές να αξιοποιήσουν τα χαρίσματά τους για το κοινό καλό. Οπως εξήγησε, υπάρχουν δύο είδη σοφίας, εκείνη που προέρχεται από τα γράμματα και τις επιστήμες και η άνωθεν Σοφία. «Οταν συνδυάζονται αυτά τα δύο είδη σοφίας, δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή