«Πυροτεχνήματα» με φόντο τα σχολεία

«Πυροτεχνήματα» με φόντο τα σχολεία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε την πρόταση περί αλλαγής της ώρας έναρξης των σχολείων κάθε πρωί, η οποία αναστάτωσε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, για να δει πώς θα χειριστούν την είδηση τα ΜΜΕ! Το δήλωσε, χθες, υιοθετώντας μια γνωστή τακτική όταν μία κυβερνητική πρόταση βάλλεται: υπαίτια είναι τα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εν προκειμένω, ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι βρίσκεται πίσω από το Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, που προτρέπει σε «μαθητικό ξεσηκωμό». Ωστόσο, είναι πλέον πρόδηλο ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με υπουργικά πυροτεχνήματα, που αναστατώνουν χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά, πλην της πρότασης για αλλαγή ώρας στην πρωινή έναρξη των σχολείων, αντιδράσεις προκαλούν οι προτεινόμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα με την κατάργηση των Λατινικών και εισαγωγή της Κοινωνιολογίας. Η έναρξη της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις γίνεται από τη Β΄ Λυκείου, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί γι’ αυτό. Ετσι, γονείς με παιδιά στη Β΄ Λυκείου διαμαρτύρονται διότι δεν γνωρίζουν οι μαθητές σε ποιο μάθημα θα προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, πρωτοετείς διαπιστώνουν ότι το τετραετούς φοίτησης τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν έχει αντιστοιχιστεί με άλλα 5ετή τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και άρα δεν μπορεί να δεχθεί φοιτητές με μετεγγραφή. Το υπουργείο, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι το τμήμα θα μετατραπεί σε 5ετές!

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε (Ρ/Σ Real FM), χθες, ότι η πρόταση για έναρξη μαθημάτων στις 9 το πρωί, έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό, και πως την επανέλαβε διότι «έκανα κι εγώ ένα τεστ με τους δημοσιογράφους». «Ωστόσο, τη Δευτέρα κυκλοφόρησε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την αρχή της σχολικής χρονιάς, η οποία ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στο θέμα της βίας στα σχολεία. Δεν είναι περίεργο ότι όλες αυτές οι εφημερίδες, οι οποίες σκίζουν τα ιμάτιά τους, για τη βία για το ένα για το άλλο, δεν έχουν λέξη γι’ αυτό; Κι έχουν για κάτι το οποίο δεν συνιστά είδηση, διότι ήδη το έχω πει;» πρόσθεσε, επικρίνοντας τα ΜΜΕ. Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα ο κ. Γαβρόγλου φαίνεται και από το ότι δεν έχει υπάρξει διάλογος με τους εκπαιδευτικούς, ενώ και οι εργαζόμενοι γονείς διαμαρτύρονται, διότι έτσι θα δημιουργηθεί χάσμα ανάμεσα στο δικό τους πρωινό ωράριο και στα μαθήματα του παιδιού. Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «οι μεγάλοι καβγάδες μέσα στις οικογένειες γίνονται για την υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με το κινητό τηλέφωνο, την αργοπορία στον ύπνο και αντίστοιχα το κουρασμένο πρωινό ξύπνημα. Πρώτη αιτία: Αφησε το κινητό σου και ασχολήσου με τα βιβλία. Δεύτερη αιτία: Κοιμήσου, κοιμήσου, αργείς, και τρίτη αιτία: ξύπνα, ξύπνα, ξύπνα», είπε.

Ελλείψεις

Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι η πρόταση θα συζητηθεί με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, ωστόσο χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τάχθηκε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα δημοτικά σχολεία, καθώς στις 7.30 π.μ. ξεκινά η πρωινή ζώνη για τους γονείς που εργάζονται και αφήνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η ΔΟΕ υποστήριξε ότι ακόμη υπάρχουν 4.406 ελλείψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι στα προγράμματα παράλληλης στήριξης (2.704), ενώ λείπουν 478 δάσκαλοι, 140 νηπιαγωγοί και ο συνολικός αριθμός συμπληρώνεται από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Από την άλλη, πάντως, η ΔΟΕ επέκρινε την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος για την εκτίμησή της ότι με την επέκταση της υποχρεωτικότητας της προσχολικής αγωγής και στα τετράχρονα θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί. «Η δίχρονη ξεκίνησε σε 184 δήμους της χώρας και δεν συνέβη κάτι, την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί σε ακόμη 100 σχολεία», δήλωσε ο κ. Κικινής. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα προκύψει μετά από δύο χρόνια, όταν η δίχρονη υποχρεωτική θα εφαρμοστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν.

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η επίθεση του υπουργού κατά του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας που ανέφερε ότι είναι «παραμύθια τα περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ» και ζήτησε κινητοποιήσεις. Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Διάβασα την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Κάθε πρόταση της ανακοίνωσης είναι λανθασμένη. Είναι ανάμεσα στο λάθος και στο ψέμα. Πώς τώρα κατάφεραν μία μέρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων να φτιάξουν Συντονιστικό, να συνεδριάσουν και να βγάλουν αυτή την ανακοίνωση; Εμένα μου κάνει εντύπωση. Βεβαίως, όπως ξέρετε το ΚΚΕ έχει πάρα πολλές ικανότητες. Νομίζω δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή