Αντιδρούν οι μουφτήδες στη συνταξιοδότηση

Αντιδρούν οι μουφτήδες στη συνταξιοδότηση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσαν, μέσω των δικηγόρων τους, ότι προτίθενται να προσφύγουν οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να τους οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στις αρχές Αυγούστου, με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τους δύο μουφτήδες, Ξάνθης Τζ. Μέτσο και Κομοτηνής Μ. Σινίκογλου, στους κρατικούς αξιωματούχους ως δικαστές (είναι ιεροδίκες) οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν.

Με βάση την απόφαση, στις αρχές Οκτωβρίου οι δύο μουφτήδες θα συνταξιοδοτηθούν και θα αναλάβουν οι τοποτηρητές τους. «Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, την παύση από τα καθήκοντά μας ως θρησκευτικών λειτουργών της Μουσουλμανικής Θρησκευτικής Κοινότητας της πατρίδας μας. Καθήκοντα, που ασκούμε επί δεκαετίες, ως διακονία και όχι κατ’ εξουσιασμό των ομοθρήσκων μας, χάριν των συμφερόντων της μουσουλμανικής μειονότητας και της Πατρίδας μας», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο μουφτήδες.

Επί της ουσίας της απόφασης, οι δύο μουφτήδες ανακοινώνουν, επίσης, ότι έχουν ήδη κάνει αίτηση ακυρώσεώς της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προαναγγέλλοντας αντίστοιχες αιτήσεις και από άλλα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σκεπτικό της προσφυγής των δύο μουφτήδων είναι ότι η παύση τους προσβάλλει το δίκαιο της Ε.Ε. «και κυρίως την οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία». Σύμφωνα με τους δύο μουφτήδες, η καθαίρεσή τους «αποτελεί, δίχως αμφιβολία, προϊόν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποτελεί απαράδεκτο συμβιβασμό που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή