Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ναυτικό παρελθόν της Πάρου έσμιξε με το παρόν και έστειλε αισιόδοξο μήνυμα στο μέλλον μέσα από τον αγώνα επίδειξης ιστιοφόρων παραδοσιακών σκαφών, «Καπετανέικα».

Στη είσοδο του κόλπου της Νάουσας, μπροστά από το ακρωτήριο Κόρακας στήθηκε ο θαλάσσιος στίβος και η θαλάσσια περιοχή του, κάποτε, λιμανιού των καπεταναίων γέμισε με ξύλινα σκάφη και πολύχρωμα πανιά σε μία διοργάνωση που είχε ως πρώτιστο σκοπό να προβάλει τις ξυλόγλυπτες κατασκευές της θάλασσας αλλά και αναδείξει τη ναυτική παράδοση των κατοίκων του αγαπημένου Πελάγους των ποιητών και των ζωγράφων.

Τα «Καπετανέικα» διοργανώθηκαν για πρώτη χρονιά πέρυσι στη μνήμη του Κώστα Γουζέλη, του αρχιτέκτονα και γλύπτη που ασχολήθηκε με την αναστήλωση παλαιών ιστιοφόρων καϊκιών, ο οποίος ήταν από τους βασικούς συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Αιγαίο νυν και αεί». Στην εφετινή διοργάνωση πήραν μέρος 32 πανέμορφα σκαριά που ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Η συμμετοχή του καραβόσκαρου «Τοσκάνη», που ανήκει σε ευγενή της Αυστρίας και δένει στην Πάτμο, πρόσθεσε και διεθνές χρώμα.

Τα δημιουργήματα των Ελλήνων καραβομαραγκών προσέλκυσαν την προσοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Πάρου. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία στα κύματα του Αιγαίου. Οι Σπετσιώτες αψήφησαν τα μελτέμια και με το καϊκάκι «Άγιος Γεώργιος με τα πανιά «Ελευθερία ή Θάνατος» διήνυσαν περισσότερα από 100 ναυτικά μίλια για να μεταβούν στην Πάρο και να προβάλλουν την ιστορία του νησιού τους σε αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, σκάφη που πήραν μέρος στη διοργάνωση, όπως η «Κίρκη» και ο «Στρατής», έχουν κατασκευαστεί στο σπετσιώτικο καρνάγιο, του μαστρο – Ντίνου Κορακή.

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-1

Συγκίνηση σκόρπισε στην Πάρο η παρουσία του περάματος «Υπαπαντή», το οποίο ανήκε στην οικογένεια Μαλαματένιου και μετάφερε εμπορεύματα σε όλο τον Αιγαίο. Περάματα, τρεχαντήρια, λατίνια, καραβόσκαρα, κάθε ένα μοναδικό, καθώς καμία κατασκευή στο χέρι δε μπορεί να είναι ίδια με την άλλη. Εάν τα ξύλα των παλαιών είχαν φωνή σίγουρα θα ευχαριστούσαν τους ιδιοκτήτες που δεν τα «έσπασαν» για μερικές χιλιάδες ευρώ επιδότησης ενώ τα νεότευκτα θα τους ευχαριστούσαν για τη διατήρηση μιας παράδοσης που. στο Αιγαίο, περνάει από γενιά σε γενιά, νυν και αεί.

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-2

Δίπλα από ψαράδες και φίλους της παράδοσης βρέθηκαν καταξιωμένοι σε διεθνές επίπεδο ιστιοπλόοι, όπως ο Στέλιος Σωτηρίου (με το «Στρατής») και ο Στέλιος Νούτσος (με το «Αχιλλέας») αλλά και η νέα γενιά του αθλήματος τα πιτσιρίκια του Ομίλου «Ναΐας», τα οποία άφησαν τα όπτιμιστ και έζησαν μία διαφορετική ιστιοπλοϊκή εμπειρία. «Τα παιδιά χάρηκαν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Όλα πήγαν πολύ καλά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές, τους συμμετέχοντες και όλους όσοι βοήθησαν για να ολοκληρωθούν με επιτυχία και τα εφετινά «Καπετανέικα». Ήταν η γιορτή της Νάουσας, η γιορτή του νησιού μας», δήλωσε στην «Κ» ο Τάσος Κασαπίδης, πρόεδρος του «Ναϊάς», που μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου και τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχο» διοργάνωσαν τα «Καπετανέικα».

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-3

Και φυσικά μια γιορτή -και ειδικά στην Πάρο- δε θα μπορούσε να θεωρηθεί γιορτή χωρίς γλέντι. Πληρώματα και επισκέπτες χόρεψαν σε νησιώτικους ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με φόντο τα παραδοσιακά σκάφη και την τελευταία ημέρα ξεφάντωσαν σε ένα χώρο συνυφασμένο με τις παραδοσιακές κατασκευές ξύλινων αριστουργημάτων θαλάσσης, το καρνάγιο του Αλιμπράντη.

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-4

Παράλληλα με τον αγώνα – επίδειξη διοργανώθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Καράβια που δε φοβήθηκαν» της Χριστιάννας Οικονόμου, η έκθεση από καΐκια μινιατούρες του Μπενέτου Σκιαδά, ενώ μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να δουν πως κατασκευάζονται μινιατούρες καραβιών από λαμαρίνα προερχόμενη από δοχείο λαδιού, οι παριανές «καράβες».     

Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-5
Καπετανέικα: Ενας… φόρος – τιμής στη ναυτική μας παράδοση-6

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή