Απόφαση για αναδρομικά και στους γιατρούς του ΕΣΥ

Απόφαση για αναδρομικά και στους γιατρούς του ΕΣΥ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συμπεριλάβει και τους γιατρούς του ΕΣΥ στη ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικά αποδοχών που έχουν περικοπεί από το 2012 αποφάσισε η κυβέρνηση σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και οι γιατροί θα λάβουν αναδρομικά «με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες». Η απόφαση αυτή έρχεται δέκα ημέρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σύμφωνα με την οποία θα καταβληθούν αναδρομικά σε δικαστικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, με βάση σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που είχαν πραγματοποιηθεί σε ειδικά μισθολόγια το 2012.

Η εξαίρεση των γιατρών του ΕΣΥ από τη συγκεκριμένη εξαγγελία, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές και τις περικοπές των δικών τους αποδοχών, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση εις βάρος τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ στην απόφασή του, επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και τη «δημοσιονομική κρίση», έκρινε ότι αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται μόνο οι τέσσερις γιατροί που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο. Πάντως, χιλιάδες γιατροί ΕΣΥ που ζητούν να λάβουν και αυτοί αναδρομικά από το 2012, έχουν προσβάλει την απόφαση του ΣτΕ με τριτανακοπή, η οποία θα συζητηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2018.

Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στην «Κ», χαρακτήρισε θετική την απόφαση. Ωστόσο, εκφράζει προβληματισμό για το εάν αυτή περιλαμβάνει και ειδικευόμενους και επικουρικούς επιμελητές γιατρούς που έχουν πληγεί από τις περικοπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή