Νέα σύνοδος κορυφής στην Κορέα

Νέα σύνοδος κορυφής στην Κορέα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Την ικανοποίησή του για την τρίτη κατά σειράν σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας εξέφρασε χθες ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, υπογραμμίζοντας ότι η «ιστορική» του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο έθεσε τις βάσεις μόνιμης περιφερειακής σταθερότητας.

Καλωσορίζοντας, χθες, τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν στην Πιονγιάνγκ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη μεσολάβηση της Σεούλ στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας τον Ιούνιο. «Χάρη στη σύνοδο της Σιγκαπούρης, η πολιτική κατάσταση στην περιοχή έχει ήδη σταθεροποιηθεί, ενώ αναμένω νέα πρόοδο στις συνομιλίες μας», είπε ο Κιμ.

Η σύνοδος Κιμ – Μουν θα αποτελέσει «γενική δοκιμή» για νέα σύνοδο κορυφής μεταξύ Κιμ και Τραμπ, την οποία επιδιώκει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Μουν της Νότιας Κορέας ζητεί από το Βορρά την κατάθεση προτάσεων, με στόχο την εκπόνηση πλαισίου πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, καθώς και κοινή διακήρυξη, με στόχο την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας για τον πόλεμο της Κορέας.

Η πρώτη φάση των συνομιλιών, διάρκειας δύο ωρών, πραγματοποιήθηκε στα αρχηγεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Στη σύνοδο παρίσταντο, εκτός από τους προέδρους των δύο κρατών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κιμ Γιονγκ Τσολ και η αδελφή του ηγέτη, Κιμ Γιο Τζονγκ, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας, Τσουνγκ Εϊ Γιονγκ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Σεούλ, Σου Χουν.

Το πλήθος

Οι δύο ηγέτες περιηγήθηκαν νωρίτερα στους δρόμους της Πιονγιάνγκ, όπου προσεκτικά χορογραφημένο πλήθος 100.000 πολιτών επευφημούσε τους επισκέπτες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επανένωσης των δύο χωρών.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίσθηκε ιδιαίτερα θερμός με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, ασπαζόμενος σταυρωτά τον πρόεδρο Μουν. Καθώς ο Κιμ συνόδευε τον Μουν στην κατοικία των επίσημων επισκεπτών, για την τριήμερη επίσκεψή του στην Πιονγιάνγκ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είπε ότι θα ήθελε να εξασφαλίσει «σημαντικότερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο» από κάθε άλλη διπλωματική πρωτοβουλία του παρελθόντος. Ο Μουν, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια προσφύγων, έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, στο συνοριακό φυλάκιο του χωριού Πανμουντζόν.

«Εσείς, κ. Πρόεδρε, ταξιδεύετε σε όλον τον κόσμο. Η χώρα μας, όμως, είναι ταπεινή, σε σχέση με τα ανεπτυγμένα κράτη. Περίμενα εδώ και καιρό αυτή την ημέρα. Παρότι το επίπεδο της φιλοξενίας μας είναι φτωχικό, η καρδιά μας είναι γεμάτη ειλικρινή αισθήματα αγάπης», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, απευθυνόμενος στον Νοτιοκορεάτη προσκεκλημένο του.

Ο Αμερικανός Τραμπ έχει ζητήσει από τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν να αναλάβει ρόλο «πρώτου διαμεσολαβητή» μεταξύ του ιδίου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Πιονγιάνγκ τον περασμένο μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή