ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»

Εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός»

Το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του Νοσοκομείου Α. Συγγρός εγκαινιάστηκε χθες σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, παρουσία  του Υπουργού Υγείας κ. Α. Ξανθού, του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Μ.Α. Δημόπουλου, του Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση κ. Α. Παπαδημητρίου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Π. Σφηκάκη. 

Το Κέντρο ανακατασκευάστηκε πλήρως με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και λειτουργεί από σήμερα σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο υψηλών προδιαγραφών και εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους ασθενείς επιτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο.

Ο Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Καθηγητής Δ. Ρηγόπουλος προσφώνησε τους προσκεκλημένους ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπουργός Υγείας, ο Καθηγητής κ. Σφηκάκης και η Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Χ. Αντωνίου.

Στην ομιλία του ο κ. Πρύτανης ευχαρίστησε το Ιδρυμα Ωνάση για την γενναιόδωρη υποστήριξη για την ανακατασκευή του Κέντρου. Μέσω της σημαντικής αυτής χορηγίας, το Ιδρυμα ενισχύει τα ακαδημαϊκά κέντρα αριστείας δίνοντας τους την ευκαιρία να επιτελέσουν το κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό τους έργο σε ένα λειτουργικά άρτιο και εκσυγχρονισμένο περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε Στο ρόλο του Ιδρύματος στην υποστήριξη ζωτικών αναγκών στο χώρο της Υγείας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παπαδημητρίου. Εκτός από την ανακατασκευή του Κέντρου, το Ιδρυμα Ωνάσης συνδύασε τη κοινωφελή δράση με μία ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης για το μελάνωμα, γεγονός που καταδεικνύει τη κοινωνική ευαισθησία του Ιδρύματος και την σημαντική συμβολή του στη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. 

Ο καθηγητής Αλ. Στρατηγός αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη δράση του Κέντρου και τη σημασία της  εξειδικευμένης και πολυσυλλεκτικής αντιμετώπισης του μελανώματος μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες,  ενώ ευχαρίστησε τους βασικούς συντελεστές που συνεισέφεραν στη πραγματοποίησή του.

Εκτός από το Ιδρυμα Ωνάση,  σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του Κέντρου είχαν οι αδελφοί Άλκηστη και Νίκος Τρίχας με δωρεά εις μνήμη της μητέρας τους Ναυσικάς Τρίχα για τη κάλυψη της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής υποστήριξής του προς το έργο του Νοσοκομείου Α. Συγγρός, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δώρισε ένα υπερσύγχρονης τεχνολογίας μικροσκόπιο συνεστιακής μικροσκόπησης (reflectance confocal microscopy), το οποίο επιτρέπει την ευχερέστερη διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος και του μελανώματος, καθώς και έναν αναλυτή αλληλουχιών (sequencer) για την επιστημονική μελέτη γονιδιακών μεταλλάξεων.

Στη τελετή των εγκαινίων του νέου Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος συμμετείχαν εκπρόσωποι της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και τα στελέχη του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου Α. Συγγρός.