«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum

«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν δύο ημέρες γεμάτες από ενδιαφέρουσες συζητήσεις με επίκεντρο τις πιέσεις που δέχεται το δημοκρατικό πολίτευμα σήμερα. Και έτσι η λήξη του Athens Democracy Forum, προχθές το βράδυ, δεν θα μπορούσε παρά να συνοψίσει μερικά από τα συμπεράσματα που ακούστηκαν και να εστιάσει στη σκοπιά του Τύπου. Διοργανωτές, άλλωστε, της αυτής της συνάντησης διεθνούς κύρους στην Αθήνα, είναι οι New York Times και η «Κ» μαζί με το Ταμείο Δημοκρατίας του ΟΗΕ. Συνεπώς, το ζήτημα της αλληλεπίδρασης των ΜΜΕ με την πολιτική είναι πάντοτε θεμελιώδες συστατικό του συνεδρίου.

«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum-1

Στο πάνελ ο Ρότζερ Κόεν, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Στίβεν Ντάνμπαρ Τζόνσον.

Ο κορυφαίος επιφυλλιδογράφος και βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας Ρότζερ Κόεν, ο Στίβεν Ντάνμπαρ Τζόνσον, επικεφαλής των International ΝΥΤ και ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς, ανέλαβαν να συγκεφαλαιώσουν, να θέσουν ερωτήματα, να μιλήσουν με ειλικρίνεια και ευθύτητα για το μέλλον του Τύπου, το νέο περιβάλλον της δημοσιογραφίας στη δίνη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την απειλή του λαϊκισμού. Η συζήτηση διεξήχθη σε αίθουσα αθηναϊκού ξενοδοχείου με προσκεκλημένους ανθρώπους από τον διπλωματικό, πνευματικό, επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, δίχως όμως την παρουσία πολιτικών στο ακροατήριο. Να μια μικρή συμβολική κίνηση που αποδεικνύει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να ομιλούν για τα του οίκου τους, αυτόνομα και ανεξάρτητα.

«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum-2

H Βρετανή πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ με τον επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ.

Πριν από τη συζήτηση προηγήθηκαν ομιλίες σε κλίμα εορταστικό, καθώς η συνεργασία της «Κ» με τους «ΝΥΤ» κλείνει φέτος 20 χρόνια ζωής με δυναμική να συνεχίσει για πολλά ακόμα. Εκτός από την αγγλόφωνη έκδοσή μας άλλο ένα θετικό απότοκο αυτής της «ασύμμετρης παραγωγικής σύμπραξης» είναι και το διεθνές Athens Democracy Forum. Γιατί «ασύμμετρη»; «Οι ΝΥΤ απλώνονται στο διεθνές αναγνωστικό κοινό η “Κ” απλώνεται στο ελληνικό, κάνοντας τη μεταξύ τους σχέση αμοιβαία επωφελή και λειτουργική», είπε ο Αχιλλέας Τσάλτας, ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΝΥΤ.

«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum-3

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ μιλάει στον Βασίλη Ράπανο, λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση με τους τρεις δημοσιογράφους.

Τον λόγο πήρε ο Θεμιστοκλής Α. Αλαφούζος, ο οποίος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο εκδοτικοί όμιλοι, αλλά μίλησε και για το όραμα του πατέρα του, Αριστείδη Αλαφούζου. Η βούλησή του ήταν να δει την «Κ» ως μια κορυφαία ελληνική εφημερίδα αλλά με δεδηλωμένη εξωστρέφεια. Ολα τα χρόνια που στάθηκε στο τιμόνι της, έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπορέσει αυτός ο αρχικός σκοπός να γίνει πραγματικότητα. Η σκυτάλη πέρασε στον Στίβεν Ντάνμπαρ Τζόνσον, που μίλησε για τη νέα τεχνολογία και το πώς άλλαξε εντελώς τα δεδομένα στα θέματα του Τύπου και για την απαραίτητη προσαρμογή που πρέπει να επιδείξουν τα έντυπα. «Οι συνεργασίες μας –όπως αυτή των ΝΥΤ και της Κ- μας κάνουν ισχυρότερους και προασπίζουν την καλή δημοσιογραφία».

«ΜΜΕ, αλήθεια και δημοκρατία», το θέμα της αυλαίας του Athens Democracy Forum-4

Η Μάρθα Δερτιλή και ο Στίβεν Ντάνμπαρ Τζόνσον επικεφαλής των New York Times International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή