«Tίτλοι τέλους» για την άσκηση «Bright Star ’18»

«Tίτλοι τέλους» για την άσκηση «Bright Star ’18»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε, χθες, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star ’18», όπου προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) είχε την ευκαιρία να συνεκπαιδευθεί σε περίπλοκα σενάρια στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα με αμερικανικές, αιγυπτιακές, ιορδανικές και σαουδαραβικές μονάδες. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό των αιγυπτιακών Ε.Δ. και της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης (USCENTCOM) και ο κύριος σταθμός των περισσότερων αποσπασμάτων που συμμετείχαν ήταν η στρατιωτική βάση «Μαχμούτ Νακίμπ» στα περίχωρα της Αλεξάνδρειας.

«Tίτλοι τέλους» για την άσκηση «Bright Star ’18»-1

Ειδικές Δυνάμεις από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους στο κατάστρωμα της φρεγάτας «Ελλη».

Οι ελληνικές Ε.Δ. συμμετείχαν με τη φρεγάτα «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με το οργανικό ελικόπτερό της και μια ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) διέθεσε τέσσερα αεροσκάφη τύπου F-16, ενώ από τον Στρατό Ξηράς στην άσκηση συμμετείχαν τρία επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache.

Στην ομάδα συντονισμού της άσκησης συμμετείχαν επιτελείς από το Π.Ν., ενώ την ελληνική ομάδα συμπλήρωναν ομάδες τεχνικής υποστήριξης. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ναυτική διάσταση της άσκησης, καθώς η φρεγάτα «Λήμνος», το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Carney» και η αιγυπτιακή φρεγάτα «Σαρμ Ελ Σέιχ», συνεργάστηκαν στη βάση ενός εκτεταμένου σεναρίου, το οποίο περιλάμβανε και νηοψίες από Ειδικές Δυνάμεις. Φέτος, η συμμετοχή των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με την «Bright Star ’17», με τον αριθμό των Αμερικανών που συμμετείχαν να ανέρχεται σε 800 άτομα. Η ενεργή εμπλοκή της USCENTCOM σε μια τόσο απαιτητική άσκηση για δεύτερο συναπτό έτος είναι μια ακόμα σαφής ένδειξη του ενδιαφέροντος το οποίο δείχνουν οι ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή