Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία στον Λαγανά

Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία στον Λαγανά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γονείς του Bakari Henderson ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι το ταξίδι τους για την Πάτρα. Είχαν προγραμματίσει εκεί μια τελευταία συνάντηση με τους δικηγόρους τους και στη συνέχεια θα προσπαθούσαν λίγο να ξεκουραστούν. Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 το πρωί, ξεκινάει εκεί η δίκη για τη δολοφονία του γιου τους. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ξεκινά, αλλά είμαστε αγχωμένοι», είπαν στην «Κ». Ολο αυτό το διάστημα είχαν αγωνία να μην περάσει το 18μηνο και αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι. Ηδη, δύο από τους εννέα, οι μόνοι που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, έχουν επιστρέψει στη Σερβία και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν σκοπεύουν να  παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Θα παραστεί η δικηγόρος τους και εκείνοι θα δικαστούν ερήμην. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Πάτρας όπου θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της δίκης.

«Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα στο δικαστήριο», προειδοποίησε τους γονείς ο δικηγόρος τους Ανδρέας Πάτσης στη συνάντησή τους. «Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τον Bakari ως κάποιον που ήταν επιθετικός, πως εκείνος προκάλεσε. Ευτυχώς όμως υπάρχει το βίντεο που δείχνει ακριβώς τι έχει συμβεί», τους καθησύχασε. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η ομάδα του Πάτση την Παρασκευή είναι να ζητήσει άδεια από το δικαστήριο ώστε να προβληθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Εκεί, έχει καταγραφεί καρέ καρέ η δολοφονική επίθεση.

Ο 22χρονος Bakari βρισκόταν πέρυσι στη Ζάκυνθο με την παρέα του για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο. Το τρίτο τους βράδυ στο νησί βρέθηκαν τυχαία σε ένα μπαρ στον Λαγανά όπου σύχναζαν Σέρβοι.

Η παρέα έπιασε κουβέντα με μια κοπέλα από τη Σερβία και όταν ένας ομοεθνής της τής έριξε ένα ποτήρι με νερό στο πρόσωπο επειδή «μιλούσε με έναν μαύρο», ο Bakari την υπερασπίστηκε. Ο Σέρβος τον χτύπησε, εκείνος ανταπέδωσε και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Οι κάμερες τον δείχνουν να προσπαθεί να ξεφύγει από μια ομάδα ανδρών που τον κυνηγούν, τον εγκλωβίζουν, τον ρίχνουν στον δρόμο και εκεί, στην άσφαλτο, δέχεται 33 χτυπήματα από 10 διαφορετικούς άνδρες.

Τις επόμενες ημέρες η αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τους 9 δράστες. Ενας Ελληνας και 8 Σέρβοι θα δικαστούν και οι ποινές –εάν καταδικαστούν– είναι από 20 χρόνια μέχρι ισόβια. Η οικογένεια βέβαια έχει μάθει πλέον πως τα ισόβια στην Ελλάδα δεν είναι «πραγματικά». Πως κάποιος μπορεί να βγει στα 18 χρόνια, πως ακόμα και ισοβίτες ύστερα από ένα διάστημα βγαίνουν με άδειες.

Η μεγαλύτερή τους αγωνία όμως σε σχέση με τη δίκη που ξεκινάει σήμερα είναι η διάρκειά της. Με τόσους κατηγορουμένους, τουλάχιστον 15 δικηγόρους και 24 μάρτυρες (η υπεράσπιση θα ζητήσει να προστεθούν ακόμη 20 μάρτυρες), η δίκη θα κρατήσει σίγουρα εβδομάδες εάν όχι μήνες.

Βασικοί μάρτυρες

Για τους Henderson είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να προλάβουν να καταθέσουν οι βασικοί μάρτυρες που έχουν έρθει από την Αμερική. Μόνο δύο από τους τρεις φίλους του κατάφεραν να ταξιδέψουν για τη δίκη και θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αμερική και στις δουλειές τους το συντομότερο. «Ολα αυτά προφανώς μας προβληματίζουν», λένε στην «Κ» η Jill και ο Phil Henderson, «αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω για τον Bakari και την οικογένεια μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποδοθεί δικαιοσύνη», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή