ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευθύμης Λέκκας: «Το φαινόμενο στο “Ναυάγιο” θα έχει συνέχεια»

21s1navagio
21s5vg

Το «Ναυάγιο» είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα μέρη στην Ελλάδα. Το συγκλονιστικό του ανάγλυφο, όμως, κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους επισκέπτες. Το απέδειξε η κατολίσθηση της προηγούμενης εβδομάδας, που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή σε μερικούς από τους εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά το επισκέπτονται. Ειδικοί του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μελέτησαν και φωτογράφισαν το φαινόμενο, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ανθρώπινες επεμβάσεις. Συνιστούν δε να υπάρξει ένας μόνιμος περιορισμός στην πρόσβαση στην παραλία, αλλά… και μεγαλύτερη φροντίδα στον χώρο που την περιβάλλει.

eythymis-lekkas-to-fainomeno-sto-nayagio-tha-echei-synecheia0
«Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμού», λέει ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (και πρόεδρο του ΟΑΣΠ) Ευθύμη Λέκκα πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η κατολίσθηση. Με τη χρήση drone και οργάνων αποτύπωσης αναγλύφου υψηλής ευκρίνειας, η ομάδα εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.

Καμία σήμανση

«Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμού», λέει ο κ. Λέκκας. «Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν υπάρχει καμία σήμανση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο».

eythymis-lekkas-to-fainomeno-sto-nayagio-tha-echei-synecheia2
Με τη χρήση drone η ομάδα του καθηγητή εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.

Οσον αφορά την παραλία, η ομάδα πρότεινε να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό κομμάτι της. «Προτείναμε να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στο κεντρικό τμήμα, μπροστά από το κουφάρι του πλοίου. Εκτιμώ ότι το φαινόμενο θα έχει συνέχεια. Υπάρχουν χαλαρά πετρώματα και κατακόρυφες κλίσεις που είναι ένας επίφοβος συνδυασμός. Στο ενδεχόμενο ενός μικρού σεισμού δεν αποκλείεται να αποκολληθεί και άλλο κομμάτι».

Ο κ. Λέκκας εκφράζει την αντίθεσή του σε μηχανικές επεμβάσεις στα πρανή. «Το πρανές φθάνει τα 246 μέτρα σε ύψος. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο, δεν έχει νόημα. Επιπλέον, αν αφαιρέσεις ένα κομμάτι, θα φανούν στην επιφάνεια άλλα, πιο επιρρεπή. Οπότε το καλύτερο είναι να αφήσουμε τα πράγματα στη φύση».

Στο δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου, όπου παρέστη, ο κ. Λέκκας δεν μίλησε μόνο για τη γεωλογική κατάσταση της περιοχής. «Αυτό που τόνισα στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο άνω χείλος είναι απαράδεκτες. Είναι ένας σκουπιδότοπος. Υπάρχουν κάτι παραπήγματα που πωλούν αμφίβολης ποιότητας προϊόντα και μια τρισάθλια εξέδρα σε ένα σημείο που έχει 600.000 επισκέπτες τον χρόνο. Πιστεύω ότι πρέπει να αντικατασταθούν όλα αυτά από ένα καλαίσθητο πωλητήριο και ένα αναψυκτήριο, να κατασκευαστεί μια αξιοπρεπής εξέδρα και να τοποθετηθεί σήμανση και μέτρα προστασίας. Δυστυχώς, όμως, οι ντόπιοι σκέφτονται μόνο το εφήμερο κέρδος, που είναι ο μοναδικός οδηγός για την αξιοποίηση της περιοχής. Ζήτησα να μείνει εντελώς κλειστή για δύο εβδομάδες η παραλία, ώστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση και διαμαρτύρονταν ότι θα χάσουν χρήματα. Θέλουν να επανέλθουν από αύριο αν είναι δυνατόν οι τουρίστες στην παραλία».