Στον Αρειο Πάγο θα κριθεί η τύχη 53χρονου Κινέζου

Στον Αρειο Πάγο θα κριθεί η τύχη 53χρονου Κινέζου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση του Κινέζου πολίτη Χ.Ζ. στην πατρίδα του, όπου κατηγορείται για οικονομική απάτη εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Ο 53χρονος βρισκόταν στην Αθήνα από το 2017 και συνελήφθη στις αρχές του περασμένου μήνα καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ερυθρά αγγελία της Interpol. Η κόρη του είχε αγοράσει διαμέρισμα στη Βούλα Αττικής και όλη η οικογένεια είχε αποκτήσει «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Χ.Ζ. ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας New China Wealth & Asset Management Inc. από τον Δεκέμβριο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2016 φέρεται να απορροφούσε μαζί με συνεργούς του κεφάλαια και να υποσχόταν στους επενδυτές κέρδη με ετήσιο επιτόκιο 9,5%-13%, χωρίς στο τέλος να τα αποδίδει.

Οι συνήγοροί του, δικηγόροι Ζαχαρίας Κεσσές και Εβίτα Παπακυριακίδου προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του 53χρονου, τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από την Κίνα για να θεμελιώσουν τις κατηγορίες κατά του Χ.Ζ. δεν έφεραν σφραγίδα δικαστικής αρχής, ήταν ανυπόγραφα και δεν θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη.

Οπως ανέφερε η υπεράσπιση κατά την εξέταση της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών, στις συμφωνίες που υπέγραφαν οι πελάτες με τα επενδυτικά ταμεία «δεν αναφερόταν εγγύηση επιστροφής κεφαλαίου και τόκων», ενώ σε άλλο σημείο των συμφωνιών τα ποσοστά απόδοσης περιγράφονταν ως «επιδιωκόμενα».

Η υπεράσπιση του 53χρονου στάθηκε και στον κίνδυνο που εκείνος αντιμετωπίζει σε περίπτωση έκδοσής του. Αν και σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα των κινεζικών αρχών το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται μπορεί να τον οδηγήσει σε 10ετή φυλάκιση, οι δικηγόροι του φοβούνται ότι μπορεί να του επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.

Για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους επικαλέστηκαν σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το θολό τοπίο επιβολής της θανατικής καταδίκης στην Κίνα, αλλά και πέντε περιπτώσεις Κινέζων πολιτών που εκτελέστηκαν όταν κρίθηκαν ένοχοι για οικονομικά εγκλήματα.

Σε μία από αυτές τις υποθέσεις, ο Λιν Χαϊγιάν είχε συγκεντρώσει περίπου 100 εκατ. δολ. από επενδυτές, κυρίως φίλους και συναδέλφους του, αλλά δεν κατάφερε να αναπληρώσει τα 70 εκατομμύρια από αυτά. Η συνέχεια για τον Χ.Ζ. θα δοθεί πλέον στον Αρειο Πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή