ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανά προσβάσιμη για τους τουρίστες η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο

Ξανά προσβάσιμη για τους τουρίστες η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο

Από σήμερα μπορούν και πάλι οι τουρίστες να επισκέπτονται την παραλία του Ναυαγίου της Ζακύνθου, η οποία είχε «κλείσει» από τις 13 Σπετεμβρίου, μετά την κατολίσθηση βράχων που σημειώθηκε σε τμήμα της περίφημης παραλίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα. 

Τα τουριστικά πλοία μπορούν να δένουν από σήμερα Σάββατο (22/09) μόνο μπροστά από το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» και όχι στις άκρες της παραλίας.

Στο σημείο βρίσκεται δύναμη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, όπου με σκάφος από θάλασσα αλλά και με Λιμενικούς στην παραλία πραγματοποιούν ελέγχους για την προστασία των τουριστών.

Ξανά προσβάσιμη για τους τουρίστες η παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο-1

Να σημειωθεί ότι όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (και πρόεδρος του ΟΑΣΠ) τόνισε ότι «το φαινόμενο στο “Ναυάγιο” θα έχει συνέχεια». 

«Μετά την αυτοψία και εξονυχιστική μελέτη των γεωλογικών, τεκτονικών και υδρολογικών δεδομένων, προτείναμε να αρθεί η απαγόρευση στο άνω χείλος του γκρεμό. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν υπάρχει καμία σήμανση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα στο σημείο», είχε δηλώσει ο κ. Λέκκας επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο με τη χρήση drone και οργάνων αποτύπωσης αναγλύφου υψηλής ευκρίνειας.

Η ομάδα εκτίμησε την ευστάθεια των βραχωδών όγκων στα πρανή της διάσημης παραλίας.