Σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (φωτογραφίες)

Σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (φωτογραφίες)

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ζημιές του «μετρά» το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες ενώ οι 69 φοιτητές που φιλοξενούνταν εκεί, έχουν βρεθεί χωρίς στέγη.

Οι  φοιτητές, που βρίσκονταν στις εστίες την ώρα της πυρκαγιάς και απομακρύνθηκαν έγκαιρα,  πέρασαν το βράδυ τους στο κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών, ενώ μέτρα για τη στήριξή τους θα ανακοινώσει σήμερα από το Ηράκλειο ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου που θα βρεθεί εκτάκτως στην πόλη και θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα και για την άμεση αποκατάσταση λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (φωτογραφίες)-1

Επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο με έμφαση στα όμορα σχολεία και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα μείνουν σήμερα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία στο Ηράκλειο.  Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Γιώργο Βλαχάκη, δεν θα λειτουργήσουν τα 51ο, 72ο και 78ο νηπιαγωγεία καθώς και τα 20ο και 56ο Δημοτικά.

Μιλώντας στο ekriti.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, Αρχιπύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης, περιέγραψε ένα σκηνικό πρωτόγνορο για τα δεδομένα του Ηρακλείου.

«Η φωτιά σταμάτησε στα σύνορα της αποθήκης με τα οινοπνεύματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας» λέει ο κ. Μαραγκάκης και σχολιάζει ότι «ευτυχώς που ήταν Κυριακή και δεν φυσούσε. Ευτυχώς που δεν έκανε ζέστη» λέει ο Αρχιπύραρχος.

Σοβαρές ζημιές από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (φωτογραφίες)-2

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά πέρα των άλλων, κατέστρεψε και 6 κτίρια των 500 τετραγωνικών μέτρων αλλά και τους πρώτους ορόφους ενώ ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. 

Αυτό που απασχολεί τώρα την Πυροσβεστική είναι να εντοπίσει την αιτία της μεγάλης φωτιάς.

Ένα ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί μέσα από τις καταθέσεις των φοιτητών που ζουν στην εστία, είναι το αν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης αλλά και ο συναγερμός της φωτιάς.

Η προανάκριση έχει ήδη ξεκινήσει και στο Ηράκλειο αναμένεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Πηγή: ekriti.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή