ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Στο στάδιο της αξιολόγησης των επιπτώσεων από την πυρκαγιά που έπληξε το πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκονται οι αρχές, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

«Ήδη από το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων από κλιμάκιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, όχι μόνο στο χώρο της πυρκαγιάς αλλά και σε παραπλήσιες περιοχές, ιδιαίτερα σε σχολεία που γειτνιάζουν και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Στο Κόκκινο».

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση-1

Τόνισε επίσης ότι «ομάδα του Δημόκριτου και εταιρείας "τεχνοβλαστού" του Δημόκριτου, με πιστοποιημένα εργαστήρια για μελέτη της ρύπανσης από αμίαντο, μεταβαίνει στην περιοχή για να συλλέξει δείγματα».

Αναφορικά με το θέμα του αμίαντου, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «ατυχώς και δυστυχώς, πολλά ΜΜΕ συνεισφέρουν στο να δραματοποιούνται τα πράγματα. Είτε κανείς είναι απόλυτα καθησυχαστικός είτε δημιουργεί συνθήκες πανικού, ουσιαστικά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα εργαστήρια, με τρόπο επαγγελματικό, επιστημονικό και υπεύθυνο, θα κάνουν τις μετρήσεις και την ενημέρωση του κοινού».

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση-2

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση-3

Σημείωσε παράλληλα ότι «μεγάλο μέρος του αμιάντου είχε απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πρυτανείας» για να επισημάνει πως «η ίδια η πυρκαγιά λειτουργεί ανασταλτικά για την τοξικότητα των ινών του αμιάντου».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα που χρειάζεται, εφόσον προσδιοριστεί ρύπανση υψηλότερη από αυτά που προβλέπουν τα διεθνή όρια».

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση-4

Εικόνες καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο πανεπιστήμιο Κρήτης – Αρχισαν οι μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση-5

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ