Πιο επιθετική τακτική έναντι «Ρουβίκωνα»

Πιο επιθετική τακτική έναντι «Ρουβίκωνα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο επιθετική τακτική έναντι της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» υιοθετεί η αστυνομία. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να σηματοδοτεί η προσαγωγή, χθες το πρωί, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής του Γιώργου Καλαϊτζίδη, δραστήριου μέλους της «συλλογικότητας». Τυπικά, η προσαγωγή έγινε στο πλαίσιο προανάκρισης που διενεργούσε εντός των ορίων του αυτοφώρου η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας για την έφοδο μελών του «Ρουβίκωνα» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, νωρίς το πρωί της Κυριακής, στην οδό Ασκληπιού. Αναρχικοί, μέλη της ομάδας, διέκοψαν λίγο μετά τις 9 π.μ. τη λειτουργία και φώναξαν συνθήματα, ενώ αργότερα δημοσιοποίησαν κείμενο στο οποίο ανέφεραν ότι αφορμή για την ενέργεια ήταν «η προσπάθεια των ανθρώπων της ενορίας να πετάξουν στον δρόμο όσους μένουν στη στέγη αστέγων».

Αρμόδια αστυνομική πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι η διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα (άρθρο 200 του Ποινικού Κώδικα) και προσέθεσε ότι, «με δεδομένο ότι ο Καλαϊτζίδης έχει δηλώσει ανοικτά μέλος του “Ρουβίκωνα”, προσήχθη στην Ασφάλεια προκειμένου να ερωτηθεί σχετικά με το περιστατικό». Ταυτόχρονα, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν συνέβη το ίδιο, για παράδειγμα, μετά την καταδρομική επίθεση μελών της ομάδας στην πρεσβεία του Ιράν, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλέον ειλημμένη απόφαση για κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΛ.ΑΣ. στις δράσεις της αναρχικής ομάδας. Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, εξάλλου, και ενώ ο «Ρουβίκωνας» είχε αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια στην εκκλησία, ο γνωστός αναρχικός σχολίασε στο προφίλ του στο Facebook: «Και ο άγιος φοβέρα θέλει».

Με τον ίδιο τρόπο, μερικές ώρες αργότερα, σχολίασε και την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ. Εγραψε: «Συνεχίζεται ο καινούργιος τρόπος επιτήρησής μου που είναι ουσιαστικά η περικύκλωσή μου από μηχανές (…) Πρέπει να καταλάβει η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας πως άκρη δεν θα βγει με περικυκλώσεις και ασφυκτική παρακολούθηση». Επιχειρώντας μάλιστα να κάνει επίδειξη ισχύος, δημοσιοποίησε φωτογραφία από την είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην οδό Ευαγγελιστρίας, στο κέντρο της Αθήνας, με υποσημείωση «τραγική η φύλαξη των υπουργείων μας…». Αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι το κτίριο της ΓΓΠΠ είχε επισημανθεί από τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. ως πιθανός στόχος ακτιβιστικής ενέργειας, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή