«Ανάσα» για τα ασφαλιστικά ταμεία η ζήτηση για νέα ξενοδοχειακά ακίνητα

«Ανάσα» για τα ασφαλιστικά ταμεία η ζήτηση για νέα ξενοδοχειακά ακίνητα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζήτηση για νέα ξενοδοχειακά ακίνητα έχει προσφέρει σημαντική «ανάσα» στα ασφαλιστικά ταμεία, που διαθέτουν πληθώρα κενών ή ανεκμετάλλευτων ακινήτων, ήδη από το 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κτίριο του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και πλέον αναμένεται να ξαναβρεί την αρχική του χρήση, λειτουργώντας ως ξενοδοχείο, όπως και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 (King’s Palace), όταν εγκαινιάστηκε το κτίριο.

Υπενθυμίζεται ότι τη διαχείριση του ακινήτου έχει αναλάβει η Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη, η οποία επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης για περίοδο 30 ετών, με το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. Πριν από περίπου δύο μήνες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια και πλέον έχει ξεκινήσει η επένδυση της τάξεως των 18 εκατ., για την ανακατασκευή του κτιρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η νέα μονάδα, η οποία αναμένεται να είναι τεσσάρων αστέρων θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο τέλος του 2019.

Ενα ακόμα ξενοδοχείο πέριξ της πλατείας Συντάγματος αναμένεται να λειτουργήσει το 2019 από την Intrakat. Η εταιρεία έχει αναλάβει για τα επόμενα 20 χρόνια τη διαχείριση κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στη συμβολή των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για τριώροφο διατηρητέο, για το οποίο η κατασκευαστική εταιρεία θα καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα 40.000 ευρώ. Στόχος της Intrakat είναι η δημιουργία ενός boutique ξενοδοχείου 45 δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου είχε μείνει κενό, ενώ στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει κυρίως εμπορικές χρήσεις, όπως την αλυσίδα H&M. Το ΜΤΣ είχε αφήσει ελεύθερη στην κρίση των επενδυτών τη μελλοντική χρήση του ακινήτου, προσελκύοντας με τον τρόπο αυτόν περισσότερους ενδιαφερομένους.

Τα Ταμεία, οι τράπεζες, ακόμα και η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου που εν πολλοίς αφορά κενά, εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία χρήζουν σημαντικών επενδύσεων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά. Ελλείψει κεφαλαίων και –μέχρι πρότινος– ενδιαφέροντος από την αγορά, οι κατά καιρούς διαγωνισμοί που προκηρύσσονταν για την ενοικίαση και την αξιοποίηση των κτιρίων αυτών έπεφταν στο κενό. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να διαφοροποιείται άρδην την τελευταία διετία, καθώς όλο και περισσότερα κτίρια έχουν αρχίσει να βρίσκουν νέους μισθωτές, που κατά κανόνα ενδιαφέρονται για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το ενδιαφέρον για ξενοδοχεία δεν αφορά μόνο μεγάλες μονάδες, αλλά και μικρά «boutique» ξενοδοχεία, τα οποία είναι και ευκολότερο να δημιουργηθούν, λόγω των περιορισμένων απαιτήσεών τους σε κτιριακή επιφάνεια.

Μόνο στην οδό Μητροπόλεως καταγράφονται δύο σχετικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά το ακίνητο που στέγαζε το υπ. Παιδείας και το οποίο, μετά σχετικό διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει μισθωθεί στον όμιλο Electra Hotels και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο (Electra Metropolis). Η επένδυση για τη μετατροπή του ακινήτου σε ξενοδοχείο ανήλθε σε 15 εκατ. Αντιστοίχως, στο κτίριο που στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλ. Καπνικαρέας, ο όμιλος N. Δασκαλαντωνάκη ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel. Εκτός από τα παραπάνω, ανάλογο σχέδιο τρέφει και ο ομογενής επιχειρηματίας Δουζόγλου, για το ακίνητο που απέκτησε πριν από περίπου 18 μήνες από τον όμιλο του ΟΤΕ, στη Σταδίου (δίπλα στην Παλιά Βουλή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή