Εξαγγελία διορισμού 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών

Εξαγγελία διορισμού 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία για διορισμούς στην εκπαίδευση προχώρησε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Για το θέμα της έναρξης των σχολείων μία ώρα αργότερα από ό,τι ισχύει σήμερα, θα συσταθεί επιτροπή διαλόγου. Την ίδια στιγμή, οι πρώτες καταλήψεις σχολείων, κυρίως Επαγγελματικών Λυκείων, από μαθητές εμφανίστηκαν σε Αθήνα και Λάρισα.

Ειδικότερα, παραπέμποντας στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τα Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της ΟΛΜΕ, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι συνολικά την επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθούν 15.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Δεν διευκρίνισε όμως, ούτε πώς θα γίνουν ούτε πώς θα αποφασιστεί η κατανομή των διορισμών ανά ειδικότητα, ούτε ανά βαθμίδα. Επίσης, δεν διευκρίνισε εάν θα υπάρξει ενιαία προκήρυξη για το σύνολο των διορισμών την επόμενη τριετία. Σημεία πάνω στα οποία τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών βασίζονται για να είναι επιφυλακτικά ως προς την υλοποίηση της εξαγγελίας (ή εάν είναι μόνον προεκλογικού χαρακτήρα), παρότι προφανώς είναι θετικά προς τους διορισμούς.

Εντός τριετίας

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, θα γίνουν 4.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020, και από 5.250 τις σχολικές χρονιές 2020-2021 και 2021-2022. «Με δεδομένο το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ζήτησα τις προτάσεις των δύο ομοσπονδιών για το σύστημα μόνιμων διορισμών. Οι δύο ομοσπονδίες δεν ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν. Αμέσως μετά θα θέσουμε σε διαβούλευση την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμών που θα νομοθετήσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας.

«Πρόκειται για εξαγγελίες για μία ακόμη φορά. Μάλιστα, από τους 25.000 διορισμούς που είχε εξαγγείλει το υπουργικό δίδυμο Μπαλτά – Κουράκη, πέσαμε στις 20.000 του Νίκου Φίλη και τώρα στις 15.000 του κ. Γαβρόγλου» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής τόνισε στην «Κ» ότι η υπουργική ανακοίνωση είναι μετέωρη εάν δεν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό με αύξηση του κονδυλίου για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κωνσταντίνου επανέλαβε στην «Κ» ότι για το νέο σύστημα διορισμών η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει την πρότασή της επί υπουργίας Φίλη (μάλιστα ήταν μεταξύ των αποφάσεων συνεδρίου της ομοσπονδίας) και άρα αναμένεται η πρόταση του υπουργείου επ’ αυτού. Η ΟΛΜΕ προτείνει διορισμό όλων των αναπληρωτών με κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία, ενώ στον ίδιο άξονα κινείται η πρόταση της ΔΟΕ για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή