Η εμβληματική Αρχιτεκτονική ΕΜΠ αλλάζει

Η εμβληματική Αρχιτεκτονική ΕΜΠ αλλάζει

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα είναι η τρίτη απόπειρα, την προσεχή Παρασκευή, η τυχερή ώστε η Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών να γυρίσει σελίδα; Παρά την απόφαση των διδασκόντων της σχολής για αλλαγή του προγράμματος σπουδών της, έως τώρα η Σύγκλητος του ΕΜΠ αρνήθηκε δύο φορές να το εγκρίνει, υποκύπτοντας στις αντιδράσεις εμβληματικής φοιτητικής παράταξης. Ορισμένοι ερμηνεύουν την αναβλητικότητα της Συγκλήτου ως προσπάθεια να μην αλλάξει το status της σχολής, και να συνεχιστεί η ακαδημαϊκή ειρήνη μεταξύ των παραγόντων που αποτελούν το ακαδημαϊκό τοπίο της Αρχιτεκτονικής.

Ειδικότερα, οι διδάσκοντες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ με 58 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 5 λευκά, αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Κατά την πρώτη –πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές– συνεδρίαση της Συγκλήτου στην οποία εισήχθη το θέμα, φοιτητές του ΚΚΕ, έχοντας την ηγεσία του φοιτητικού συλλόγου (η «αξιωματική αντιπολίτευση» τοποθετείται στην Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), εμφανίστηκαν και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το νέο πρόγραμμα σπουδών. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών αποτελεί το «όχημα» για υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και για μείωση του προσωπικού και του προϋπολογισμού της. Τότε, ο πρόεδρος της Συγκλήτου και πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλιας αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση.

Στις 5 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Σύγκλητος έχοντας και πάλι μεταξύ των θεμάτων το νέο πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και οι διευθυντές των τομέων της σχολής προς ενίσχυση του αιτήματος. Ωστόσο και πάλι φοιτητές εμφανίστηκαν και εξέφρασαν την αντίρρησή τους. Η παρέμβασή τους οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης και στη μη ψήφιση του νέου προγράμματος σπουδών.

Νέα συνεδρίαση

Για μεθαύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση. Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Δημήτρης Ησαΐας, το ισχύον πρόγραμμα σπουδών έχει ξεπεράσει την εικοσαετία ζωής και άρα χρήζει ανανέωσης. Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη το νέο πρόγραμμα να αξιολογείται κάθε Μάιο ώστε να γίνονται τυχόν βελτιώσεις ενόψει της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ησαΐα, «το νέο πρόγραμμα σπουδών είναι μια χειρονομία της γενιάς μου, ουσιαστικά της γενιάς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία αποχωρεί από το ίδρυμα». Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί χώροι. Ερώτημα είναι εάν η Σύγκλητος του ιδρύματος θα επιλέξει την Παρασκευή, για τρίτη φορά, να «υποκύψει» στις αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων.

Η ακαδημαϊκή ειρήνη εξυπηρετεί το συναινετικό προφίλ στελεχών του ΕΜΠ. «Ακαδημαϊκές αλλαγές δεν προχωρούν εάν δεν υπάρχει τόλμη και αποφασιστικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές καριέρες, τουλάχιστον για όσους επαγγέλλονται την ανανέωση», αναφέρει με νόημα στην «Κ» στέλεχος του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή