ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερευνα για το Μάτι: Αναδίπλωση μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

ereyna-gia-to-mati-anadiplosi-meta-tis-sfodres-antidraseis-2274738

Εξελίξεις που διαγράφονται ραγδαίες σε σχέση με τις εισαγγελικές έρευνες για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς, πυροδοτήθηκαν μετά την αρχική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που ζήτησε να καθυστερήσει η απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη για την πυρκαγιά στο Μάτι, για να ληφθεί υπόψη πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημοσίας Διοίκησης.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τον Τύπο και οι σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδήγησαν την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου σε αναδίπλωση. Χθες –μία ημέρα μετά την αρχική παραγγελία– δόθηκε εντολή από την ίδια την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου κατ’ αρχάς να συνεχίσει την έρευνα ο Ηλίας Ζαγοραίος, που είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και μετέχει προσωπικά στις έρευνες.

Η εντολή προς τον κ. Ζαγοραίο να συνεχίσει εξασφαλίζει την ομαλή πορεία των ερευνών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποστείλουν κλήσεις σε υπόπτους για παροχή εξηγήσεων. Ηδη αναμένεται να σταλούν κλήσεις σε Περιφέρεια, δήμους, Πυροσβεστική, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν ο κ. Ζαγοραίος δεν έμενε στην έρευνα, τότε δύο νέοι αντεισαγγελείς που τον βοηθούσαν το τελευταίο διάστημα θα ήταν εκείνοι που θα συνέχιζαν με την εποπτεία του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών του Δημ. Ιωαννίδη, ο οποίος θα ήθελε χρόνο για να ενημερωθεί.

Χθες, ο κ. Ζαγοραίος έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, έπειτα από καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον Δήμο Μαραθώνα του υλικού που προσφέρθηκε (ρουχισμός, συσκευές, τρόφιμα κ.ά.) στους πυρόπληκτους στο Μάτι.

Πηγές της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, χθες σε μία κίνηση που δήλωνε αλλαγή πλεύσης, διευκρίνιζαν, πως η παραγγελία της κ. Δημητρίου δεν είχε στόχο την καθυστέρηση της έρευνας για την απόδοση ευθυνών, αλλά απλά να ενημερώσει τους εισαγγελείς ότι και μία ακόμα έρευνα –αυτή της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου– είναι σε εξέλιξη για το Μάτι.

Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με έμφαση, ότι η έρευνα για την απόδοση ευθυνών στο Μάτι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, υπήρξαν χωρίς άλλο, απότοκος των σφοδρών αντιδράσεων από τον Τύπο αλλά και την αντιπολίτευση, που σημειώθηκαν μετά την παραγγελία Δημητρίου που οδηγούσε, τουλάχιστον, σε χρονική καθυστέρηση την έρευνα.

Βαρύ κλίμα

Ομως και μέσα στη Δικαιοσύνη το κλίμα ήταν βαρύ χθες, ενώ εισαγγελικοί λειτουργοί αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν μία ποινική έρευνα για τόσο σοβαρό θέμα –εθνική τραγωδία με εκατόμβη νεκρών– μπορεί να καθυστερήσει για να ληφθεί υπόψη από τους εισαγγελείς το πόρισμα μιας διοικητικής διαδικασίας που είναι σημαντική, αλλά αφορά πειθαρχικές ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι αντιδράσεις εντός Δικαιοσύνης φαίνεται πως καθόρισαν την τελική στάση της εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου σε ένα θέμα που η κοινωνία ολόκληρη, αλλά πρωτίστως οι τραγικοί συγγενείς των δεκάδων θυμάτων ζητούν απόδοση δικαιοσύνης και καταλογισμό ευθυνών. Ενημέρωση ζήτησαν, χθες, από τον κ. Ζαγοραίο οι υπεύθυνοι σε θέματα Δικαιοσύνης από τη Ν.Δ. Κών. Καραγκούνης και Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις της (ΑΝΤ1) η ίδια η κ. Παπασπύρου ανέφερε ότι η δική της έρευνα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ για την πλημμύρα στη Μάνδρα, που ακόμα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, η έρευνα Παπασπύρου κράτησε οκτώ μήνες. Η Εισαγγελία Αθηνών βρίσκεται και σε αυτή την τραγική υπόθεση στο στάδιο αποστολής κλήσεων για υπόπτους.