Κουντουρά: Καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού το 2018

Κουντουρά: Καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού το 2018

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μήνυμά της για τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, αφιερωμένης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρει πως ο τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία «είναι η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία και την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Αναλυτικά, η υπουργός αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Το 2018 εξελίσσεται στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με διψήφια μέχρι σήμερα αύξηση στις διεθνείς αφίξεις και τις τουριστικές εισπράξεις. Όπως όλα δείχνουν θα σπάσουμε το φράγμα των 32 εκατ. διεθνών επισκεπτών με την κρουαζιέρα.

Με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας επιχειρήσαμε και πετύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών που αποτυπώθηκε στα συνεχή ρεκόρ τα τέσσερα τελευταία χρόνια στις αφίξεις, τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Καταφέραμε μέσα από στοχευμένες πολιτικές και δράσεις στον τουρισμό, να ενισχυθούν και οι υπόλοιποι παραγωγικοί κλάδοι, να τονωθεί η απασχόληση, να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, καταγράφοντας σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους.

Αναδείξαμε τον τουρισμό σε πραγματική δύναμη «αλλαγής» για την χώρα.

Δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε διαμορφώσει το νέο σχέδιο μας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να διατηρήσουμε τη δυναμική που εξασφαλίσαμε για τουρισμό 365 το χρόνο στην Ελλάδα. Δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για τουριστική ανάπτυξη, νέα επαγγελματική δραστηριότητα μέσα από εξειδικευμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, και ενισχύουμε νέους προορισμούς, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν ισόρροπα σε κάθε περιοχή.

Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό οικοσύστημα για τον τουρισμό με επίκεντρο την πύλη VisitGreece, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας και στη χρήση τους από τους τουρίστες με έξυπνες και εξιδεικευμένες εφαρμογές. Ψηφιοποιούμε την δημόσια τουριστική εκπαίδευση, με στόχο την διαρκή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των στελεχών και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων start-up εταιρειών, και παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιακή μετεξέλιξή των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την εξωστρέφειά τους.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες με όλους τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  για τη ανάπτυξη έξυπνων προορισμών, και παράλληλα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στις υποδομές και υπηρεσίες  να βελτιώσουμε όχι μόνο τη  συνολική ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών μας,  αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος μας είναι μέσα από την ψηφιακή καινοτομία, να ενδυναμώσουμε κάθε τοπική οικονομία, να αξιοποιήσουμε  πιο αποτελεσματικά τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη διαχείριση των προορισμών, και να εξελισσόμαστε συνεχώς στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ως δημοφιλής και  ελκυστικός προορισμός.

Σε αυτό το «στοίχημα» της τουριστικής ανάπτυξης είμαστε όλοι μαζί.

Η συνένωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα μαςνα ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή προορισμού, και να αξιοποιεί κάθε νέα ευκαιρία για την  ανάπτυξη,  με οφέλη για όλους».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Τσέγας:

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα κομμάτι του Παραδείσου στη Γη. Και αυτό σταδιακά εδραιώνεται στη συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις μας στον τουρισμό δεν έρχονται τυχαία.

Ο ΕΟΤ υλοποιεί ένα δυναμικό πολυεπίπεδο πρόγραμμα παγκόσμιας προώθησης και προβολής στη βάση των στρατηγικών κατευθύνσεων της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που σχεδίασαν το υπουργείο Τουρισμού και η υπουργός κα Έλενα Κουντουρά.

Με συλλογική προσπάθεια, με ποιοτικές και στοχευμένες ενέργειες, με «έξυπνες» δράσεις και αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, προωθούμε δυναμικά το εθνικό τουριστικό μας προϊόν και στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Βασική μας επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καθιερωθεί ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο και ο τουρισμός μας να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, και ισχυροποιεί την θέση και την εικόνα της χώρα μας διεθνώς».

Δράσεις ΕΟΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Ο  ΕΟΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, προβάλλοντας τις ομορφιές της Ελλάδας καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας από τις οθόνες:

· του Μουσείου Ακρόπολης

· των σταθμών του Μετρό Αθηνών

· του  Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

· των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας

·  τις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) και ειδικότερα στο χώρο υποδοχής της κρουαζιέρας.

Την τιμητική τους, στο φετινό εορτασμό έχουν φέτος:

· το  πολυβραβευμένο τουριστικό φιλμ του ΕΟΤ «Greece-A 365-day destination», με έξι συνολικά διεθνείς πρωτιές και διακρίσεις, το οποίο παρουσιάζει την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού διακοπών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,

· το βίντεο «AntetokounmpoinvitesyoutoGreece» με τον καταξιωμένο και δημοφιλή αθλητή του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο να διαφημίζει την χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ο ΕΟΤ συνεργάζεται με τους φορείς του τουρισμού  ΞΕΕ, ΗΑΤΤΑ , ΣΕΤΕ, ΠΟΞ και ΣΕΤΚΕ για την προβολή των βίντεο στους  χώρους υποδοχής επισκεπτών σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, τουριστικά καταλύματα και ταξιδιωτικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα. Δυναμική προώθηση θα γίνει και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου και του ΕΟΤ, των περιφερειών, των φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή