Πρόταση παραπομπής του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ σε δίκη

Πρόταση παραπομπής του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ σε δίκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο απαλλαγές από το Συμβούλιο Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο, η υπόθεση των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 εις βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου επανέρχεται –τρίτη φορά– σε δικαστική κρίση στο δικαστικό συμβούλιο.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Στυλιανός Κωσταρέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε αυτή τη φορά –την τρίτη κατά σειρά– την παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, υιοθετώντας, πρωτίστως και κυρίως, τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά και του Νικολάου Λογοθέτη, που διετέλεσαν επί των ημερών του στην ΕΛΣΤΑΤ μέλη της Αρχής.

Διαρκείς αντιδράσεις

Η υπόθεση Γεωργίου, που έχει προκαλέσει διαρκείς αντιδράσεις σε εκπροσώπους των θεσμών, έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψιν τους Eυρωπαίους εταίρους και έχει αποτελέσει σημείο τριβής για την ελληνική κυβέρνηση, επανέρχεται με την πρόταση περί παραπομπής του σε δίκη για το θέμα των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, αν και η ίδια η Eurostat έχει αποστείλει –και υπάρχει ήδη– στη δικογραφία έγγραφό της, που δηλώνει ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος έγινε με τη μεθοδολογία που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και τυγχάνει της εγκρίσεώς της.

Οι καταγγελίες Γεωργαντά – Λογοθέτη, που αποτελούν τη βάση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του Ανδρ. Γεωργίου, όπως προκύπτει από την εισαγγελική πρόταση Κωσταρέλου, είναι οι μόνες που υιοθετούνται ως επιχειρηματολογία για την παραπομπή Γεωργίου σε δίκη, καθώς από τον εισαγγελέα γίνεται αποδεκτό ότι ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ευθύνεται για τη διόγκωση του ελλείμματος διευκολύνοντας έτσι την είσοδο της χώρας σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και ενώ πάνω στα στοιχεία για το έλλειμμα το 2009 έχουν έως σήμερα στηριχθεί τρεις δανειακές συμβάσεις από τις οποίες η χώρα χρηματοδοτήθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ, με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία γίνεται έως σήμερα ο υπολογισμός των ελλειμμάτων και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ως βάσιμα αυτά τα στοιχεία, εντούτοις η εισαγγελική πρόταση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Επιχειρήματα

Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, έκανε γνωστό ότι δεν εξετάστηκαν στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, ούτε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ούτε μέλη της Eurostat προκειμένου να βεβαιώσουν όσα γνωρίζουν, αλλά εκείνο το οποίο προσμετρήθηκε για την πρόταση περί παραπομπής Γεωργίου ήταν μόνον τα επιχειρήματα των καταγγελλόντων.

Μετά την υποβολή της πρότασης του εισαγγελέα Κωσταρέλου, το Συμβούλιο Εφετών τρίτη φορά θα συγκληθεί προκειμένου να αποφανθεί για τη δικαστική τύχη αυτής της υπόθεσης που έχει εξελιχθεί σε δικαστικό σίριαλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή