Αλλαγές σε εμβολιασμούς

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους εμβολιασμούς όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως π.χ. η εκδήλωση μιας επιδημίας, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να μπορεί να επιβάλλει μέτρα πιο αυστηρής τήρησης του εμβολιασμού όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι. Τα μέτρα αυτά θα λαμβάνονται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για συγκεκριμένα εμβόλια, ανάλογα με τους λόγους που τα επιβάλλουν και οι οποίοι μπορεί να είναι η έξαρση ενός νοσήματος ή η μείωση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης έναντι κάποιας νόσου.

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και το κατά πόσον είναι αυτό υποχρεωτικό, ο κ. Ξανθός προχώρησε και σε δημόσια δήλωση υπέρ των εμβολιασμών. Οπως είπε, «τα εμβόλια είναι κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και προστασίας της ατομικής υγείας και των παιδιών, αλλά και ειδικών κατηγοριών ενηλίκων. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφισβήτηση διεθνώς. Είναι ένα μέτρο, μια εξέλιξη θεραπευτική και προληπτική, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματικά έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σε όλες τις χώρες και έχει καταστήσει παρελθόν σοβαρά λοιμώδη νοσήματα τα οποία θέριζαν τις προηγούμενες δεκαετίες, Και προφανώς δεν τίθεται δίλημμα “ναι” ή “όχι” στον εμβολιασμό».

Η ερώτηση του κ. Λυκούδη κατατέθηκε με αφορμή πρόσφατη επιστολή της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, με την οποία οι παιδίατροι κάνουν λόγο για θεσμικό κενό όσον αφορά στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών που εγγράφονται σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Κατηγορούν δε τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας για αμφισημία, επικαλούμενοι έγγραφο-απάντηση του υπουργού Παιδείας, με το οποίο αφήνει παράθυρο για εξαίρεση από τον εμβολιασμό λόγω «πιθανών παρενεργειών». Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «θόρυβο που δεν αντιστοιχεί σε κάτι πραγματικό», σημειώνοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την ελαστικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών. Μάλιστα, υποστήριξε ότι από το 2010 επαναλαμβάνεται η ίδια εγκύκλιος σε ό,τι αφορά την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο και την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμών. «Ο εμβολιασμός που προβλέπεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής, είναι υποχρεωτικός, αλλά διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων», τόνισε και προσέθεσε ότι φέτος έχει γίνει ένα μικρό βήμα αυστηροποίησης του πλαισίου των εμβολιασμών, με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών λόγω της επιδημίας της ιλαράς, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός έναντι της ιλαράς για τα παιδιά που εγγράφονται σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ποσοστά κάλυψης

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι στην Ελλάδα είναι υψηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν δημιουργεί εφησυχασμό, αλλά εγρήγορση για ενίσχυση της εμβολιαστικής κουλτούρας στον γενικό πληθυσμό και ειδικά στους γονείς. Ειδική αναφορά έκανε και στις καμπάνιες ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι να αυξηθεί κατά 50% ο εμβολιασμός των πολιτών έναντι της γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Σε ύφεση η ιλαρά, σε επιφυλακή οι ειδικοί

Σε φάση ύφεσης έχει εισέλθει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα η επιδημία ιλαράς που έπληξε από τον Μάιο του 2017 τη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα δεν δηλώθηκε στο τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ κανένα νέο κρούσμα της ιλαράς. Ωστόσο, οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο νέας έξαρσης της δραστηριότητας της νόσου, ως αποτέλεσμα του συγχρωτισμού στα σχολεία. Οπως ανέφερε στην «Κ» η υπεύθυνη του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, «η επιδημία ιλαράς έχει περάσει σε φάση ύφεσης, η οποία συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται 1-2 κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ υπάρχουν πλέον και εβδομάδες που δεν αναφέρεται κανένα νέο κρούσμα. Ωστόσο εμείς τηρούμε στάση αναμονής. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον συγχρωτισμό των παιδιών δεν αποκλείεται να δούμε ξανά συρροή νέων περιστατικών». Σημειώνεται ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τους τελευταίους 17 μήνες είναι 3.256. Στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 25 έως 44 ετών, ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα (δεν είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή