Γιορτή εξερεύνησης της Ανδρου μέσα από τα μονοπάτια της

Γιορτή εξερεύνησης της Ανδρου μέσα από τα μονοπάτια της

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόν τον Οκτώβριο όλη η Ανδρος θα είναι στο πόδι – στην κυριολεξία. Πρώτη φορά στο νησί διοργανώνεται το φεστιβάλ πεζοπορίας Andros On Foot Festival, μια γιορτή εξερεύνησης της ομορφιάς της Ανδρου με τα πόδια. Από τις 6 έως τις 18 Οκτωβρίου, το νησί υποδέχεται περιπατητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τους καλεί να γνωρίσουν το μοναδικό πλέγμα μονοπατιών του, την ιστορία και την αρχιτεκτονική του, τη φύση και τη γαστρονομία του.

Είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας που λαμβάνει χώρα αθόρυβα τα τελευταία χρόνια στο νησί. Με τη φροντίδα του μη κερδοσκοπικού φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Ανδρου», το δίκτυο μονοπατιών της Ανδρου αναβίωσε και σηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές φθάνοντας σήμερα τα 170 χιλιόμετρα συνολικά.

Παράλληλα, τμήμα του δικτύου, η συνεχόμενη διαδρομή Andros Route μήκους 100 χιλιομέτρων, που διασχίζει το νησί από βορρά σε νότο, έλαβε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας. Οι περιπατητές από το εξωτερικό πολλαπλασιάστηκαν στα μονοπάτια, ενώ εξειδικευμένοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προτείνουν ταξίδια για πεζοπορία στην Ανδρο. Είχε έρθει η ώρα για μια μεγάλη γιορτή γι’ αυτόν τον νέο θησαυρό της Ανδρου, τα μονοπάτια της.

Το εγχείρημα υλοποιεί η εθελοντική ομάδα του εγχειρήματος Andros Routes, σε στενή συνεργασία με τους ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, αλλά και τους κατοίκους της Ανδρου. Συνολικά 56 χωριά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, «ανοίγοντας» για τους επισκέπτες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 διαδρομές μέσα από καλοσυντηρημένα μονοπάτια, όλες μέτριας δυσκολίας. Κάποιος μπορεί να διαλέξει την πεζοπορία 6 χλμ. από τον οικισμό Αμολόχου έως τους Φρουσαίους, που περνά μέσα από μια κατάφυτη κοιλάδα και τους παλαιούς νερόμυλους. Αλλος τη διαδρομή 12 χλμ. με εντυπωσιακή θέα προς τη δυτική ακτογραμμή από τα ορεινά. Με τον γραφικό αγροτικό οικισμό του Απροβάτου, τους καταρράκτες, τη σκαλωτή κοιλάδα και τον κόλπος της Παλαιόπολης. Υπέροχη θα είναι και η πεζοπορία 8 χλμ. από τον πλούσιο σε νερά ορεινό οικισμό του Πιτροφού προς την εύφορη κοιλάδα των Μενήτων, «τραβερσάροντας» στις πλαγιές της κεντρικής οροσειράς της Κουβάρας. Κάθε βόλτα περιλαμβάνει γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα σε κάποιο από τα χωριά της διαδρομής.

Στόχος, όπως λένε οι διοργανωτές, να ζωντανέψει το νησί τον Οκτώβριο. «Είναι η καλύτερη εποχή». Πληροφορίες στο www.androsonfootfestival.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή