Σαββατοκύριακο στο μάτι του κυκλώνα

Σαββατοκύριακο στο μάτι του κυκλώνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της έλευσης του πολυσυζητημένου μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», που θα αποτελέσει και το αποκορύφωμα του ομώνυμου κύματος κακοκαιρίας, βρίσκεται σήμερα η Νότια Ελλάδα, κυρίως οι περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου, η Κρήτη, η Αττική, η Νότια Εύβοια και βεβαίως μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας. Στο μοντέλο πρόγνωσης που δημοσίευσαν χθες το μεσημέρι οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που παρακολουθούν την πορεία του medicane (από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων μεσογειακός και κυκλώνας), υπολόγισαν πως θα αρχίσει να επηρεάζει ουσιαστικά τη Νότιο Πελοπόννησο από σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, τις μεσημεριανές ώρες.

Από σήμερα μεταξύ 15.00 και 18.00 ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να βρίσκεται στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου και στη συνέχεια να κινηθεί ανατολικά και βορειοανατολικά. Στο πέρασμά του θα προκαλέσει θυελλώδεις ανέμους, που κοντά στο «μάτι» του μπορεί να φθάσουν σε ένταση και τα 11 μποφόρ! «Αύριο θα σημειωθούν άνεμοι 9-10 ακόμα και 11 μποφόρ, κυρίως στην ανοικτή θάλασσα. Στις ακτές και στη στεριά η ένταση του φαινομένου εξασθενεί κάπως. Θα υπάρξουν επίσης μεγάλες βροχοπτώσεις, ενώ στη θάλασσα θα προκληθούν μεγάλα κύματα, που θα φθάνουν σε ύψος ακόμα και τα 11 μέτρα στα ανοικτά, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Αστεροσκοπείου. «Η Αττική θα επηρεαστεί, καθώς θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις από σήμερα το απόγευμα και την Κυριακή», συμπληρώνει. Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Η πορεία του κυκλώνα «Ξενοφών» δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς εξελίσσεται δυναμικά σε αλληλεπίδραση με τις μετεωρολογικές συνθήκες. Αναμένεται πάντως να διασχίσει την Κυριακή το απόγευμα το Κεντρικό Αιγαίο, αρκετά εξασθενημένος βέβαια, και τη Δευτέρα να κινείται προς την έξοδο από τον ελλαδικό χώρο.

Αύριο Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Αντίστοιχα, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εξασθενήσουν βαθμιαία προς το βράδυ. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ), με τάση εξασθένησης.

Οδηγίες προφύλαξης

Για τις επόμενες ώρες και μέρες έχουν εκδοθεί από την Πολιτική Προστασία και τις αρμόδιες αρχές οδηγίες προφύλαξης προς τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, στις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή.

Χθες παρουσιάστηκαν διακοπές ρεύματος σε Σούνιο, Ανάβυσσο, Κερατέα και στον Βαρνάβα. Οι διακοπές οφείλονταν κυρίως στους δυνατούς ανέμους που είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κ.λπ. Διακοπές είχαν σημειωθεί νωρίτερα και σε βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο). Λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης, παρουσιάστηκαν ακυρώσεις δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου. Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε την πρωινή πτήση από την Αθήνα προς τα Χανιά, υποχρεώθηκε να αλλάξει προορισμό λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή των Χανίων και να προσγειωθεί με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή