Το «Ασυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη εορτάζει έναν αιώνα ζωής και δράσης

Το «Ασυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη εορτάζει έναν αιώνα ζωής και δράσης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνθηση της φιλανθρωπίας στα χρόνια της κρίσης έκανε την Ελλάδα να αντέξει μία από τις χειρότερες εθνικές της δοκιμασίες. Αν βέβαια εξετάσει κανείς την ιστορία σε βάθος χρόνου, θα δει πως η χώρα μας διαθέτει μερικούς θεσμούς σε αυτό το πεδίο που μετρούν δεκαετίες και που άνοιξαν τον δρόμο. Το «Ασυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη, ιδρυθέν το 1919 έχει ήδη μπει στους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα του. Μέσα σε αυτές τις ταραγμένες δεκαετίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια, από την προσφυγική κρίση, τον Β΄ Παγκόσμιο, τον Εμφύλιο. Και όμως, δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μία ημέρα, προσφέροντας εμψύχωση αλλά και πραγματική στήριξη σε γονείς και παιδιά που το είχαν ανάγκη.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το τίμησε με την επίσκεψή του πριν από λίγες ημέρες. Αφενός ξεναγήθηκε στα δύο συγκροτήματα του ιδρύματος, γνώρισε τα παιδιά και μάλιστα γευμάτισε με τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά επίσης παρευρέθη σε ειδική εκδήλωση που έγινε για την ξεχωριστή αυτή επέτειο.

Η μεγάλη γιορτή του ιδρύματος πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή. Η βραδιά ξεκίνησε με προβολή βίντεο με την ιστορία του και την ομιλία της προέδρου του «Ασύλου του Παιδιού», Μαίρης Ευθυμιάδου. «Πάνω κι από τη φιλανθρωπική διάθεση, πάνω από την ανακούφιση της δυσχέρειας και την παρηγορία της δυστυχίας, είναι ο ίδιος ο σκοπός και το έργο του “Ασύλου του Παιδιού”, δηλαδή η εκπαίδευση, η διαπαιδαγώγηση, η ανατροφή, η εθνική συνείδηση».

Το «Ασυλο του Παιδιού» στη Θεσσαλονίκη εορτάζει έναν αιώνα ζωής και δράσης-1

Τα παιδιά της χορωδίας του «Ασύλου του Παιδιού» με τη διευθύντρια της Χορωδίας Πηνελόπη Μενούνου.

«Και μάλιστα στη βάση της: από το βρέφος, το νήπιο, στο παιδί του δημοτικού σχολείου. Καθολικά, από την προσωπική υγιεινή και τη σωστή διατροφή μέχρι το παιδαγωγικό παιχνίδι, τη μόρφωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Οταν χρειάστηκε πήγαμε και ακόμα πιο πριν, στη γέννα, με το μαιευτήριο και τη σχολή μαιών, ή ακόμα πιο πέρα από όσο πηγαίνει ένα καλό σχολείο, με την ιατρική βοήθεια, τη συμβουλευτική των γονέων», υπογράμμισε η επικεφαλής.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του αντιπρύτανη ΑΠΘ Γιώργου Δέλλιου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που αναφέρθηκε στη δύναμη της προσφοράς.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος «1919-2019» από τον συγγραφέα κ. Τραϊανό Μάνο που το επιμελήθηκε. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την Παιδική Χορωδία του «Ασύλου του Παιδιού» και τη Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή