Βολές κατά κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη

Βολές κατά κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βολές» κατά της κυβέρνησης, αλλά και της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου εξαπέλυσε χθες, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Παρόντες στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν εννέα δικαστικές ενώσεις στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, πέραν του κ. Καμίνη, ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός, οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων, δικαστές, εισαγγελείς αλλά και δικηγόροι.

«Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία, ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών, άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης. Ο ίδιος στηλίτευσε και τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων, σημειώνοντας ότι «ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της».

Επί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός, ο οποίος επέκρινε τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την πολιτεία.«Οι πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Νομοθετικές παρεμβάσεις με φωτογραφικές διατάξεις, ενόσω είναι εκκρεμής μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη –κυρίως μάλιστα σε τελευταίο βαθμό– συνιστούν κατά την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι είναι «οξύμωρο να μιλάμε για την ιδέα της Δικαιοσύνης όταν στις μέρες κυριαρχεί ανισότητα και αδικία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή