Ελληνογαλλικό μέτωπο κατά του brain drain

Ελληνογαλλικό μέτωπο κατά του brain drain

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η έδρα μας είναι στα Ιωάννινα, όπου είμαστε μία από τις ελάχιστες εταιρείες που προσφέρουν εργασία αιχμής σε μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών». Με αυτά τα λόγια συστήνει τη νεοφυή εταιρεία τεχνολογίας TEKMON o εμπορικός της διευθυντής, κ. Πάνος Μίτσιος, ενώπιον Ελλήνων και Γάλλων δημοσιογράφων. Η χαρά του εκπροσώπου της ελληνικής startup είναι καθόλα εύλογη, καθώς η TEKMON είχε την ευκαιρία πέρυσι τέτοια εποχή να «υιοθετηθεί» από το ελληνικό παράρτημα της γαλλικής εταιρείας φαρμακευτικών καλλυντικών Pierre Fabre, στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας Mazinnov, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2016 η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα. Απαξ και «σφραγίστηκε» η υιοθεσία, η γαλλική εταιρεία-κολοσσός ανέθεσε στην ελληνική εταιρεία τεχνολογίας να αναπτύξει για λογαριασμό της ένα λογισμικό, το οποίο θα εκπαιδεύει τους συνεργάτες της εταιρείας, κυρίως φαρμακοποιούς, στα νέα προϊόντα και στις εφαρμογές τους. «Διαπιστώσαμε ότι υστερούσαμε στο digital κομμάτι», επισήμανε η κ. Αντωνία Μαρκούρη, διευθύντρια του τμήματος ανάπτυξης της Pierre Fabre Hellas, «πραγματοποιούσαμε σεμινάρια ανά την Ελλάδα, ενώ έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρέχουμε περισσότερη και συχνότερη πληροφόρηση μέσω της πλατφόρμας, που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη».

Χάρη στην «υιοθεσία» η ΤΕΚΜΟΝ αναπτύχθηκε προς μια νέα κατεύθυνση, ενώ προσέλαβε ακόμη δύο άτομα, ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν στην Ηπειρο. «Και εμείς, πάντως, ως “γονείς” μάθαμε πολλά στον τομέα των νέων τεχνολογιών», τόνισε η κ. Μαρκούρη. Η εν λόγω υιοθεσία ήταν μία από τις είκοσι που επετεύχθησαν στο περυσινό φόρουμ.

«Πριν από τρία χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συνεργάζονταν στενά σε όλους τους τομείς εκτός από την καινοτομία», επισήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Christophe Chantepy. «Ταυτόχρονα, μας έχει καταστεί σαφές ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή είναι το brain drain». Η γαλλική «απάντηση» στα παραπάνω δύο ζητήματα ήταν η ίδρυση του Δικτύου Καινοτομίας Mazinnov.

Την επόμενη εβδομάδα, το Δίκτυο Καινοτομίας διοργανώνει μια πολυμελής ελληνική αποστολή με εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος (νεοφυείς επιχειρήσεις, θεσμικούς φορείς, πανεπιστήμια κ.ά.), που θα συμμετάσχει στην έκθεση καινοτομίας BPI Inno Génération (B.I.G.) που διοργανώνεται στο Παρίσι στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική διοργάνωση πανευρωπαϊκώς, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στο Παρίσι. Φέτος, το «παρών» θα δώσουν 40.000 επιχειρηματίες, ενώ έχουν κληθεί πάνω από 1.000 ομιλητές, έχουν προγραμματιστεί 300 εργαστήρια και συνέδρια κ.ά. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσει τους κυριότερους χώρους καινοτομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως startup campus, φορείς που διαθέτουν επιχειρηματικούς επιταχυντές κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή