Στέγη και προστασία για ασυνόδευτα παιδιά

Στέγη και προστασία για ασυνόδευτα παιδιά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 16χρονος Χατίμ, πρωταθλητής εφήβων στην ποδηλασία στη Συρία, ανησυχεί για την οικογένειά του που έχει μείνει πίσω, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Τα δύο αδέλφια, ο 8χρονος Μαμαντού και η 11χρονη Φαρίντα, κατάγονται από χώρα της Αφρικής και ελπίζουν να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα. Είναι υποδειγματικοί μαθητές στο σχολείο. Ο 12χρονος Σάμι από τη Συρία περιμένει επανένωση με την αδερφή του που βρίσκεται σε χώρα της Ε.Ε. Η 7χρονη Ράμλα από τη Συρία αγαπάει με πάθος τον χορό και το θέατρο και αυτοσχεδιάζει όλη μέρα, ακόμα και όταν τακτοποιεί το δωμάτιό της.

Είναι ορισμένα από τα 12 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών που ζουν σήμερα στη Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο. Παιδιά που έχουν χωριστεί με βίαιο τρόπο από τις οικογένειές τους, αλλά έχουν βρει στη δομή ένα οικογενειακό, υποστηρικτικό περιβάλλον που τα βοηθά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να αναπτύξουν δεξιότητες. Η δομή φιλοξενίας της ΜΕΤΑδρασης στη Σάμο είναι η μόνη για ασυνόδευτα παιδιά στο νησί. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2016 χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative – THI), του φορέα που έχουν ιδρύσει οι Ελληνες της διασποράς με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην πατρίδα. Πρόσφατα, η Ελληνική Πρωτοβουλία ανακοίνωσε την επιπλέον στήριξη της δομής με το ποσό των 125.000 ευρώ.

«Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πρωτοβουλία που για ακόμη μία φορά στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot της Σάμου και τους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται καθημερινά», δήλωσε η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα 3.280 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία περισσότερα από 1.800 συνεχίζουν να διαβιούν σε επισφαλείς και ακατάλληλες συνθήκες, σε κρατητήρια, καταυλισμούς, σκηνές, ακόμα και στον δρόμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή