Παράλληλες διαδρομές Πλάτωνα – Κομφούκιου

Παράλληλες διαδρομές Πλάτωνα – Κομφούκιου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεπιστήμια από Ελλάδα και Κίνα μελετούν τις παράλληλες διαδρομές στα μονοπάτια της φιλοσοφίας του Κομφούκιου και του Πλάτωνα, και στήνουν στέρεες γέφυρες για συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ενα σημαντικό ελληνοκινεζικό επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή Shandong της Κίνας, γενέτειρα του μεγάλου Κινέζου φιλοσόφου Κομφούκιου, στην Πόλη Zibo (380 περίπου χιλιόμετρα νοτίως του Πεκίνου), με θέμα την Ακαδημία Jixia και την Ακαδημία του Πλάτωνα. Συνδιοργανωτές ήταν η Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Shandong University of Technology. Στο συνέδριο πήραν μέρος καθηγητές του ΕΚΠΑ, από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από την κινεζική πλευρά συμμετείχαν καθηγητές από το Shandong University, ερευνητές του Ινστιτούτου, καθώς και καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια της Κίνας και από την Ταϊβάν. Οι ομιλητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους κυρίως στη μελέτη του πολιτισμού του 4ου π.Χ. αιώνα. Η Ακαδημία Jixia ιδρύθηκε γύρω στο 370 π.Χ., ήκμασε στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα και διατηρήθηκε μέχρι το 221 π. Χ., αλλά και στη μεταγενέστερη εξέλιξή του.

«Οι δύο ακαδημίες, η κινεζική και η ελληνική, δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια εποχή, σε δύο διαφορετικούς πολύ μακρινούς ο ένας για τον άλλο γεωγραφικούς τόπους, συνδύασαν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τη φιλοσοφική αναζήτηση και επέδρασαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση, στην εξέλιξη δύο πολιτισμών, του ανατολικού και του δυτικού, αντίστοιχα. Οι περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν και ανέπτυξαν τη δράση τους οι δύο Ακαδημίες, η πόλη των Αθηνών και η περιοχή της Shandong, παραπέμπουν αυτόματα στην ανάπτυξη και προβολή του αρχαίου πνεύματος, με την έκρηξη της φιλοσοφικής σκέψης, του πολιτικού στοχασμού, της ποιητικής δημιουργίας παρατήρησε, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Καραμαλέγκου. Και τόνισε: «Η επιστημονική αυτή συνάντηση αποτελεί το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σινοελληνικών σπουδών με επίκεντρο τον φιλοσοφικό στοχασμό των δύο ιστορικών πολιτισμών του ανατολικού και του δυτικού ημισφαιρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή