ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στον Γαβρόγλου η ευθύνη για την μη καταβολή του έκτακτου βοηθήματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Στον Γαβρόγλου η ευθύνη για την μη καταβολή του έκτακτου βοηθήματος

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε να ρίξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης την ευθύνη για την μη καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή της εστίας του ΑΕΙ, η οποία καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά. Ωστόσο, η απάντηση του ιδρύματος είναι οξεία και «επιστρέφει» την ευθύνη στον κ. Γαβρόγλου.

«Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό. Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτίριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτίριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα, κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πιτζάμες τους και χωρίς παπούτσια. Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε κατάσταση απελπιστική. Δεν έχουμε λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιβιώνουμε με ψίχουλα» ανέφερε σε επιστολή του στην «Κ. φοιτητής.

Το υπουργείο χθες απάντησε λέγοντας πως «από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης το ποσό των  184.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματική βοήθεια 2.000 ευρώ στους 92 φοιτητές που διέμεναν στην Εστία. Συνεπώς, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αποδώσει το έκτακτο βοήθημα, ξεπερνώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απόφαση της Συγκλήτου του. Η απάντηση του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν οξύτατη και επιστρέφει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας λέγοντας χαρακτηριστικά «παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίονωση του Ιδρύματος λέει: «Η εξαγγελία για την καταβολή του επιδόματος έγινε στις 24.9.2018 από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Στις 26.9.2018 υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το επιβαλλόμενο από τις κείμενες διατάξεις, αίτημα για την έκτακτη επιχορήγηση του Ιδρύματος κατά το ποσό του επιδόματος και την ίδια ημέρα συντάχθηκε από την Οικονομική και τη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος το σχέδιο της Κ.Υ.Α. με τίτλο “Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος για τη στήριξη των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην περιοχή της Κνωσού στο Ηράκλειο”.

Στις 27.9.2018 συνεδρίασε εκτάκτως η Σύγκλητος του Ιδρύματος  για να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ιδρύματος που προκλήθηκε από την απόφαση της πρόσθετης επιχορήγησης. Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, για την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού εκδόθηκε στις 3.10.2018.

Τα αναφερόμενα στην εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας χρήματα για την καταβολή του επιδόματος πιστώθηκαν στις 28.9.2018 ωστόσο είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να καταβληθούν πριν από τη δημοσίευση της Κ.Υ.Α. , για το στάδιο δε στο οποίο αυτή βρίσκεται ουδεμία γνώση έχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στις δύσκολες ώρες για τους πληγέντες φοιτητές του Ιδρύματος η πλειοδοσία ευαισθησίας περισσεύει. Παρακαλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μας γνωρίσει πότε θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η συνταχθείσα από τις Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης Κ.Υ.Α., προκειμένου αυθημερόν να καταβληθεί το επίδομα».