ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο μήνυμα Ιερωνύμου προς το Φανάρι συντηρεί την ένταση

neo-minyma-ieronymoy-pros-to-fanari-syntirei-tin-entasi-2276978

Λάδι στη φωτιά των σχέσεων Αρχιεπισκοπής – Οικουμενικού Πατριαρχείου επέλεξε να ρίξει χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όσο και για αυτές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Ποια είναι η αρχή μου; Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους, και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα, βοηθάμε και συμπαραστεκόμαστε. Ολους αυτούς τους αγαπάμε, τους σεβόμαστε». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ από όλους την Εκκλησία και την πατρίδα».

Εκκλησιαστικοί παράγοντες ανέφεραν ότι το μήνυμα του κ. Ιερώνυμου είναι ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά το κυρίαρχο κριτήριο είναι το συμφέρον της Εκκλησίας. Αυτό θεωρείται απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο για τη διάκριση των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως προς το μήνυμα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η δήλωση του κ. Ιερωνύμου έγινε λίγες ημέρες μετά τη ματαίωση, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, της συνάντησης Ιερωνύμου – Βαρθολομαίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή. Ο κ. Ιερώνυμος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Βεβαίως, η ματαίωση αποτυπώνει το κακό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Τελευταίο επεισόδιο, η διαμάχη για το κτήμα Προμπονά.

Βαρθολομαίος προς νέους

Τέλος, την ευχή να σταματήσει η «διαρροή» νέων επιστημόνων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος στο Φανάρι, το απόγευμα του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου, ομάδα καθηγητών, φοιτητών και συνεργατών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Εύχομαι να βρείτε καλές θέσεις στην Ελλάδα και να μη φύγετε όπως έφυγαν πολλοί επιστήμονες τα τελευταία χρόνια και τους κέρδισε η Ευρώπη, οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στερήθηκε του επιστημονικού δυναμικού τους η Ελλάδα που έχει τόση ανάγκη», τόνισε προς τους νέους επιστήμονες ο Οικουμενικός Πατριάρχης.