ΗΠΑ, «παράθυρο» για σπουδές

ΗΠΑ, «παράθυρο» για σπουδές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παράθυρο στον κόσμο των αμερικανικών πανεπιστημίων θα ανοίξει σήμερα το ίδρυμα Fulbright, στην 24η ετήσια έκθεσή του στην Αθήνα. Ηδη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα έχουν κτισθεί στέρεες γέφυρες, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, εκπρόσωποι και απόφοιτοι από 32 πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ θα παρέχουν πληροφορίες για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τους αλλά και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το κόστος ζωής, τις παροχές φοιτητικής μέριμνας, στo πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης αμερικανικών ΑΕΙ. Επίσης, θα παρέχονται πληροφορίες και για τις εξετάσεις του οργανισμού ETS (TOEFL&GRE). Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος Fulbright θα κατευθύνουν στα σωστά βήματα τους ενδιαφερομένους για τις υποτροφίες σε Ελληνες και Αμερικανούς πολίτες-φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Πτυχία, master, πρακτική

Σύμφωνα με το ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και τα στοιχεία του Institute for International Education (IIE) (δημοσιεύονται στο έγκριτο έντυπο Open Doors) το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ο συνολικός αριθμός Ελλήνων φοιτητών στις ΗΠΑ ήταν 2.199.  Πάνω από 700 φοιτητές σπουδάζουν σε προπτυχιακά προγράμματα, ενώ περίπου 1.100 είναι σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών. Γύρω στους 400 Ελληνες φοιτητές κάνουν πρακτική άσκηση ή παρακολουθούν μικρής διάρκειας προγράμματα.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα από 2.000 πανεπιστήμια που προσφέρουν πάνω από 35.000 προγράμματα σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες:

• Κολέγια (4-year Colleges): Κάποια από αυτά προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές. Ονομάζονται έτσι γιατί το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους έχει διάρκεια τεσσάρων ετών και με την ολοκλήρωσή του απονέμεται ο τίτλος Bachelor’s Degree.

• Πανεπιστήμια (Universities): Προσφέρουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα κολέγια.

• Τεχνολογικά Ινστιτούτα και Πολυτεχνεία (Institutes of Technology): Περιλαμβάνονται στην κατηγορία των πανεπιστημίων, αλλά διαφοροποιούνται στο ότι προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές μόνο σε κλάδους μηχανικών (engineering) και σε άλλους κλάδους θετικών επιστημών.

• Ιατρικές και Νομικές σχολές (Medical & Law Schools): Μόνο απόφοιτοι προ-ιατρικών και προ-νομικών επιστημών αντίστοιχα μπορούν να ενταχθούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αυτών των σχολών.

Η έκθεση

Η έκθεση των αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Crowne Plaza (Μιχαλακοπούλου 50) από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα του ιδρύματος: www.fulbright.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή