ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Καθημερινή» είναι επίσημα μέλος του The Trust Project

457567567
trust-projectnew232

Την εποχή της υπερπληροφόρησης και των αμέτρητων ψευδών ειδήσεων, η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται στο ναδίρ. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα του Reuters Institute της Οξφόρδης, το 90% των Ελλήνων εκφράζει δυσπιστία και καχυποψία για το δημοσιογραφικό οικοσύστημα της χώρας.

Απαντώντας στην κρίση εμπιστοσύνης για την ενημέρωση, η «Καθημερινή» είναι ο πρώτος και ο μόνος οργανισμός στην Ελλάδα που έγινε δεκτός και συμμετέχει ενεργά στο Trust Project, μια παγκόσμια κοινοπραξία 120 ειδησεογραφικών οργανισμών, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία προτύπων διαφάνειας στη δημοσιογραφία, με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο αξιόπιστου και έμπιστου Τύπου. Στη νέα οικογένεια της «Καθημερινής» συμμετέχουν κορυφαία μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, ο Economist, και η The Globe and Mail, αλλά και οι τεχνολογικοί τιτάνες που έχουν αλλάξει ριζικά το «ταξίδι» της πληροφορίας, όπως το Facebook, το Twitter και η Google.

Στην καρδιά του Trust Project βρίσκονται οι δείκτες εμπιστοσύνης, μια εντατική αξιολόγηση της ποιότητας και της αξιοπιστίας του κάθε άρθρου από μια παγκόσμια ομάδα κορυφαίων στελεχών της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας. Οι δείκτες αξιολογούν μία σειρά από κριτήρια, όπως τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού, τις πηγές πίσω από κάθε δημοσίευση και την απαραίτητη διάκριση μεταξύ πληροφορίας, ανάλυσης και άποψης. Οι δείκτες εμπιστοσύνης προσφέρουν πληροφορίες με σαφήνεια για το τι υπάρχει πίσω από ένα ειδησεογραφικό προϊόν, βοηθώντας τους αναγνώστες να εκτιμήσουν την αξιοπιστία της πηγής.

i-kathimerini-einai-episima-melos-toy-the-trust-project0

Με την ένταξή της στο δίκτυο του Trust Project, η «Κ» θα ενσωματώσει τους δείκτες αξιολόγησης στις ιστοσελίδες της, στέλνοντάς τους αυτόματα και στις μηχανές αναζήτησης και τεχνολογικές πλατφόρμες με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

Στην δεύτερη φάση του παγκόσμιου κινήματος του Trust Project, μαζί με τον όμιλο της Καθημερινής συμμετέχουν και η El Pais, το CBC και το Sky News, ανεβάζοντας πλέον τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάνω από 120 παγκόσμια ειδησεογραφικά μέσα με συνολικά 217 εκατομμύρια αναγνώστες το μήνα. Η προσπάθεια ξεκίνησε χάρη στην πρωτοβουλία της βραβευμένης δημοσιογράφου Σάλι Λέρμαν, και πλέον το Trust Project φιλοξενείται από το Markkula Center  for Applied Ethics του πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα, και χρηματοδοτείται από την Craig Newmark Philanthropies, την Google, το Ίδρυμα James L. Knight και το Democracy Fund.

«Η συμμετοχή της "Κ’’, με το kathimerini.gr και το ekathimerini.com, στο The Trust Project, και η αποδοχή της σε παγκόσμιο επίπεδο ως μέσο ενημέρωσης έγκυρο και αξιόπιστο είναι το ίδιο σημαντική όσο και η εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι αναγνώστες της», δηλώνει ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλέξης Παπαχελάς. «Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής καθημερινής δουλειάς όλων των συνάδελφων, με συνέπεια στην ενημέρωση και στην ανάδειξη των σημαντικών ειδήσεων».

Η «Κ» δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο όραμα του Trust Project: ο δημοσιογράφος οφείλει να αξιολογεί, αλλά και να αξιολογείται.

Για την επίσημη ανακοίνωση του Trust Project και παραπάνω πληροφορίες, πατήστε εδώ.