ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Reuters: Οι Ελληνες θρηνούν τον ήρωα του Αιγαίου

reuters-oi-ellines-thrinoyn-ton-iroa-toy-aigaioy-2277347

Οι Έλληνες  θρηνούν τον ήρωα του Αιγαίου, τον άνθρωπο που του πιστώνεται η διάσωση 5.000 και πλέον προσφύγων, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνικά παράλια κατά ην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, αναφέρει το Reuters σε ρεπορτάζ του για τον θάνατο του αξιωματικού του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Ο Παπαδόπουλος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατάφερε με το σκάφος του να διασώσει πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών,   που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο νησί της Λέσβου, ο Παπαδόπουλος «έδειξε στην Ευρώπη τις σημαίνουν στην Ελλάδα οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ειρήνης», αναφέρει το πρακτορείο φιλοξενώντας δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Ναυτιλίας Φ. Κουβέλη.

Το Reuters, που φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του δημάρχου του νησιού («Η Λέσβος είναι από σήμερα φτωχότερη), σημειώνει για τη Λέσβο ότι έχει μακρά ιστορία υποδοχής προσφύγων που εγκατέλειπαν την Τουρκία στη δεκαετία του 1920 (αναφερόμενο στη μικρασιατική καταστροφή).

Προσθέτει ότι το 2015 η Λέσβος αποτέλεσε το προτιμώμενο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη για περiπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ υπήρχαν μέρες που στο νησί κατέφθαναν ακόμη και 3.000 μετανάστες, στιβαγμένοι σε βάρκες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το ίδιο τους το βάρος τους.