ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημέρωση Οικουμενικού Πατριαρχείου για το «Ουκρανικό»

enimerosi-oikoymenikoy-patriarcheioy-gia-to-oykraniko-2277412

Τα επόμενα βήματά της στο ζήτημα της απονομής αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία αναμένεται να εξετάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ύστερα από την ενημέρωση που θα λάβει η Ιερά Σύνοδός του από τους δύο εξάρχους που εστάλησαν στη χώρα για να συζητήσουν για τις διαδικασίες της αυτοκεφαλίας. Χθες, οι δύο έξαρχοι –ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου κ. Δανιήλ εξ Αμερικής και ο Επίσκοπος Εντμοντον κ. Ιλαρίων εκ Καναδά– ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου για τις συναντήσεις που είχαν με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες στην Ουκρανία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν μετέβησαν στη χώρα. Η ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου από τους δύο εξάρχους διεκόπη χθες, και θα συνεχιστεί σήμερα.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία – Πατριαρχείο Κιέβου», ενώ στη χώρα υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Το θέμα απειλεί με σχίσμα την Ορθοδοξία.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος δήλωσε ότι «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να κόψουν την Ουκρανική Εκκλησία από τη Ρωσική, με απώτερο σκοπό να καταστρέψουν την ενότητά μας» και κατηγόρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για «παράνομες ενέργειες» στην Ουκρανία. Τη ίδια στιγμή το υπ. Πολιτισμού της Ουκρανίας δήλωσε ότι μπορεί να αφαιρέσει από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και τη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ποτσάγιεφ, μετά την έκδοση Τόμου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.