ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάπας Φραγκίσκος: «Πληρωμένος δολοφόνος» η άμβλωση

Πάπας Φραγκίσκος: «Πληρωμένος δολοφόνος» η άμβλωση

Ο Πάπας συνέκρινε χθες την εκούσια διακοπή μιας κύησης, την άμβλωση, με την προσφυγή σε έναν «επαγγελματία δολοφόνο» σε ομιλία του προς τους πιστούς, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Η διακοπή μιας εγκυμοσύνης είναι σαν να εξαλείφεις κάποιον. Είναι δίκαιο να εξαλείφεις μια ανθρώπινη ζωή για να λύσεις ένα πρόβλημα;» διερωτήθηκε ο Ποντίφικας απευθυνόμενος στους δεκάδες χιλιάδες πιστούς.

«Το να ξεφορτώνεσαι ένα ανθρώπινο ον, είναι σαν να προσφεύγεις σε έναν επαγγελματία δολοφόνο για να λύσεις ένα πρόβλημα» σημείωσε, επίσης, κατά την ομιλία του αυτή που ήταν επικεντρωμένη στη βιβλική εντολή «ου φονεύσεις». Ο Πάπας επέκρινε επίσης «την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής» εξαιτίας των πολέμων, της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και του αποκλεισμού, προτού προσθέσει στον κατάλογο αυτό την άμβλωση «στο όνομα της διαφύλαξης άλλων δικαιωμάτων». «Ομως πώς μια πράξη που αφαιρεί μια αθώα ζωή μπορεί να είναι θεραπευτική, πολιτική ή πολύ απλά ανθρώπινη;», διερωτήθηκε ο Ποντίφικας και πολλοί από το πλήθος φώναξαν δυνατά όχι.

Τα σχόλια του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τους συντηρητικούς ρωμαιοκαθολικούς κύκλους οι οποίοι κατηγορούν τον Ποντίφικα ότι δεν αναφέρεται αρκετά στα ζητήματα του «πολιτισμικού πολέμου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διδάσκει ότι η ζωή ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης του εμβρύου και τελειώνει με τον φυσικό θάνατο. Εκτός του ότι τάσσεται κατά των αμβλώσεων, απαγορεύει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ωστόσο, παραδέχεται ότι μία οικογένεια ή ένας ασθενής μπορεί να αποφασίσει αν και πότε θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εξωτερικά μέσα προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή.

Λίγο καιρό αφού εξελέγη Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Μάρτιο του 2013, ο Πάπας εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τη σημασία των θεμάτων που ανήκουν στην ενότητα του «πολιτισμικού πολέμου» ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται η άμβλωση, η αντισύλληψη και ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Σε μια συνέντευξη του, η οποία χρονολογείται από εκείνη ακριβώς την περίοδο, είχε δηλώσει ότι η Εκκλησία «έχει εμμονή» με αυτά τα θέματα. «Δεν είναι αναγκαίο να μιλούμε γι’ αυτά τα ζητήματα συνέχεια» είχε δηλώσει, προσθέτοντας ότι η στάση της Εκκλησίας είναι πολύ καθαρή, καθώς και ότι θα πρέπει να θιγούν και κοινωνικά θέματα όπως είναι η φτώχεια, η αδικία και η μετανάστευση.